Business

#1 Businessmom: Fleur werkte nog maar 1 maand in loondienst toen ze ging ondernemen!

Iedere dinsdag geef ik de kans aan een echte businessmom om zichzelf en haar bedrijf voor te stellen. Deze week is het de beurt aan Fleur van der Velde van FM Media.

Wie ben je en hoe ziet jouw gezin samenstelling eruit?
Ik ben Fleur, 31 en woon samen met mijn vriend Wouter, zoontje Mees (5) en dochtertje Bobbi (2) in Utrecht.

Je bent een businessmom, wat is de naam van jouw bedrijf en wat doe je en voor wie?
Ik heb sinds Oktober 2011 mijn eigen bedrijf MF Media. Vijfenhalf jaar lang heb ik een maandelijks gratis papieren magazine uitgegeven. (N.U. Magazine) maar daar ben ik sinds Juni 2017 mee gestopt omdat ik een nieuwe droom had. En zo is eind 2017 mijn website kwokka.nl online gegaan.

Een Kwokka is een zeldzame, kleine kangoeroe en uitgeroepen tot vroljkste diertje ter wereld. Zelfs als hij slaapt, lacht ie (Google maar!). Een perfecte naam voor mijn bedrijf, want onze producten zijn zeldzaam, je moet er vrolijk worden en de buidel van de kangoeroe staat symbool voor de luikjes die je op onze producten kunt openen.

Welke producten dan? Onze kwokkalenders en Kwokkaarten, nog een goede reden voor de naam Kwokka, want wat ‘bekt’ dat lekker. Wat het is?
Het idee voor deze verheugkalenders is in december 2016 ontstaan toen ik van mijn ouders een adventskalender cadeau kreeg.

Zo kon ik samen met mijn vriend en twee kindjes aftellen, en vooral uitkijken, naar het moment dat we gezellig met zijn allen kerst gingen vieren. Het viel mij direct op hoe fantastisch en spannend tegelijk mijn zoontje van vier het vond om elke avond een vakje open te maken. We hadden het over kerst, over opa en oma, over hoe gezellig we het hebben.

Het was een moment voor ons. En ik vond dat zo bijzonder om te zien hoe, vooral dat mannetje van vier, het fijn vond om even stil te staan bij het leuke moment dat ging komen. Vanaf dat moment wilde ik die momenten vaker creëren. Waarom alleen rondom Kerstmis? Er zijn toch veel meer mooie momenten die je kunt vieren?
Hoe ben je op het idee gekomen om businessmom te worden?
Zowel mijn vader als moeder hebben hun eigen bedrijf, dus het was geen rare stap om te ondernemen. Ik denk dat mijn ouders mij ook, al dan niet bewust, gestimuleerd hebben om mijn eigen plan te trekken. Doe wat je leuk vindt! Na mijn studie communicatiemanagement heb ik welgeteld 1 maand in loondienst gewerkt.

Al mijn vriendinnen zochten een baan en ik dus ook, maar in die maand kwam ik erachter dat ik daar niet gelukkig van zou worden. Ik had meer vrijheid nodig. Soms werk ik midden in de nacht omdat ik dan een creatieve bui heb en soms komt er om 3 uur ’s middags niks meer uit mijn handen. Ik moet dan de vrijheid hebben om op dat moment de boel de boel te laten en een andere keer weer verder te gaan.

Daarnaast ben ik redelijk ongeduldig en word ik al moe van het idee dat eerst de manager van de manager van de manager akkoord moet geven voordat ik verder kan… Als businessmom bepaal jij wat er gebeurt, heerlijk!

Hoe ziet de toekomst er voor jouw bedrijf uit?
Goeie vraag… Ik kan niet in een glazen bol kijken, maar ik heb er alle vertrouwen in. En als dit idee niet van de grond komt, dan heb ik nog genoeg andere ideeën. Vriendinnen zeggen weleens tegen mij dat ik een bedrijf moet beginnen voor mensen die een eigen bedrijf willen, maar geen idee hebben in ‘wat’. Met andere woorden: ik heb zoveel ideeën voor een nieuw bedrijf, dat komt wel goed…

Omschrijf jezelf als moeder
Ik wil vaak veel te veel doen in een dag. Of dat nu werk gerelateerd is of privé. Het is niet dat ik chaotisch ben, maar wel ondernemend en druk. Ik ben slecht in rustig een film kijken, maar gelukkig hebben mijn kinderen dat ook. Die maak ik veel gelukkiger met uitstapjes.

Wat vind je het leukste aan het moederschap?
Dat je kinderen je laten genieten van de kleine dingen. Zij leven zo in het moment, terwijl ik vaak al bezig ben wat er over drie dagen moet gebeuren… Mijn zoontje Mees heeft mij op het idee gebracht voor deze verheugkalenders en verheugkaarten, hij is mijn inspiratie voor dit bedrijf! En ik vind het ook heerlijk dat je zelf weer lekker kind kan zijn. In bomen klimmen, in de ballenbak, bouwen met de duplo, dat doe je niet zonder kinderen terwijl het hartstikke leuk is!

Hoe ervaar je de combinatie van het moederschap en ondernemerschap?
Ik vind het heel fijn dat ik er veel ben voor mijn kinderen. En dat dan de consequentie is dat ik ’s avonds vaker werk, vind ik niet erg. Ik zie mijn werk nu vooral als hele leuke hobby en dat vind ik ook prima om ’s avonds te doen. Wel vind ik het soms lastig dat het door elkaar loopt en dat ik er eigenlijk voor mijn kinderen wil zijn als net dat belangrijke telefoontje komt.

Of dat ik echt die ene mail moet sturen en er dan de hele tijd aan mijn mouw getrokken wordt. Soms is het dan ook heerlijk om even buiten de deur te werken, maar ik zie het vooral als een groot geluk dat ik mijn werk om mijn kinderen heen kan plannen.

Hoe zorg jij voor de perfecte balans tussen werk en privé?
Zoals ik hierboven al aangeef, lukt dat niet altijd… Het loopt vaak genoeg door elkaar, maar ik kan daar goed mee leven. Ik heb geprobeerd door parttime weer voor een baas te werken thuis de rust te krijgen, maar dat is niet gelukt. Even dacht ik door parttime te gaan werken en mijn eigen bedrijf stop te zetten dat ik dan thuis rustig kon zitten en er 100% voor de kindjes te zijn. Dat werkt niet voor mij. Ik heb te veel ideeën en dromen en die gaan thuis gewoon door.

Nu je een businessmom bent, zou je ooit nog voor een baas willen werken?
Nee, al kan ik het me nog wel voorstellen als interimmer. Dan heb je veel kortlopende opdrachten, veel afwisseling en wel het voordeel van leuke collega’s, want die mis ik af en toe wel.

Wat zou je aan andere moeders en startende ondernemers als advies mee willen geven?
Laat je vooral niet leiden door angst! Hoe vaak ik wel niet heb gehoord dat mensen mijn keuze zo dapper vinden, dat ze het zelf niet aandurven… Dan krijg je echt spijt. Ik denk dat je alleen spijt kan krijgen van de dingen die je niet gedaan hebt. Werkt het niet, lukt het niet, dan stop je er weer mee, maar dan heb je het wel geprobeerd.

Dan hoef je jezelf nooit af te vragen: wat als… Daar zou ik heel slecht mee kunnen leven.
Op het moment dat ik koos om als zelfstandig ondernemer verder te gaan, kwam ik er 3 maanden later achter dat ik in verwachting was. Totaal niet handig natuurlijk! Maar weet je, dat los je weer op. Het maakt je alleen maar sterker en bewuster van de keuzes die je maakt.You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  In de media: Fleur aka 'businessmom' - Kwokka | Cadeaus met aandacht
  6 februari 2018 at 12:38

  […] Kwokka in de media, voor de eerste keer! Fleur werd door Angela van het online platform businessmom geïnterviewd over haar skills als ondernemer en moeder. En uiteraard werd Kwokka ook besproken. Lees het hele artikel hier. […]

 • Reply
  Anniek
  6 februari 2018 at 18:35

  Leuk om te lezen! Ik moet je site vanavond nog eens wat verder uit gaan uitpluizen, kan wel weer wat ondernemers-inspiratie gebruiken 🙂

  • mm
   Reply
   Angela
   6 februari 2018 at 18:42

   Leuk he! Iedere dinsdag komt er een Businessmom interview online! En de komende dagen komen er nog veel meer inspirerende artikelen online.

Leave a Reply