Business

10 financiële tips voor ondernemers

10 financiële tips voor ondernemers

Als ondernemer moet je veel regelen. Je bent niet alleen druk bezig met het reilen en zeilen van je bedrijf in het algemeen, maar moet je ook met allerlei financiële zaken bezig houden. Hoe beter je dit doet, des te meer geld je verdient of in ieder geval overhoudt. Daarom geven wij je graag 10 financiële tips voor ondernemers, die jou kunnen helpen de financiële kant van je bedrijf nog beter te organiseren.

Tip 1: vergeet de MKB winstvrijstelling niet

Veel ondernemers kunnen gebruik maken van de MKB winstvrijstelling van 14 procent. Het is zonde als je hier geen gebruik van maakt. MKB winstvrijstelling is een percentage van de behaalde winst uit 1 of meerdere ondernemingen. De vrijstelling verlaagt uw fiscale winst waardoor u minder belasting verschuldigd bent.

Tip 2: check op welke aftrekposten je recht hebt

Als ondernemer kun je gebruik maken van diverse aftrekposten, om het bedrag dat je aan belasting moet betalen flink te verminderen. Dit zijn de aftrekposten waar jij hoogstwaarschijnlijk recht op hebt:

  • Zelfstandigenaftrek, werk je meer dan 1225 uren per kalenderjaar? Dan mag je een bedrag van 7280,- aftrekken.
  • Startersaftrek, ben je nog geen 5 jaar ondernemer en heb je recht op zelfstandigenaftrek, niet meer dan 2 keer in de 5 jaar voorafgaand gebruik gemaakt van de startersaftrek, in diezelfde periode was je voor tenminste één jaar geen ondernemer dan heb je recht op startersaftrek.
  • MKB-Winstvrijstelling, zoals hierboven al vermeld staat
  • Investeringsaftrek, heb je moeten investeren in je bedrijf en ligt dat bedrag tussen de 2.301 en 314.673 euro, is je bedrijf gevestigd in Nederland, is je bedrijf belasting plichtig, en heb je in deze periode geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen?  dan heb je recht op investeringsaftrek.
  • Meewerkaftrek, wanneer je een fiscale partner hebt die in je bedrijf helpt, dan mag je waarschijnlijk aanspraak maken op meewerkaftrek. Door deze aftrekpost wordt de belasting die je over de winst moet betalen minder. Wel moet je voldoen aan het urencriterium, je fiscale partner moet minsten 500 uur per kalenderjaar in de onderneming stoppen met een maximale vergoeding van 5000 euro en mag niet in loondienst bij het bedrijf zijn.
  • Fiscale oudedagreserve (FOS), ondernemers bouwen niet automatisch pensioen op, daarvoor mogen ze eind van het jaar een bepaald bedrag van de winst reserveren voor hun oude dag. Over dit bedrag hoef je niet direct belasting te betalen, je krijgt hiervoor uitstel van betaling, je betaald dus in een later stadium de belasting over het gereserveerde bedrag. Maar er zit wel een maximum bedrag vast aan het bedrag wat je mag reserveren, dat is in 2018 namelijk 8.775 euro.
  • Willekeurige afschrijving, startende ondernemers mogen de kosten voor het aanschaffen van bedrijfsmiddelen willekeurig afschrijven, dat wil zeggen dat ze zelf bepalen wanneer en hoeveel ze afschrijven. Deze aftrekpost is alleen bedoeld voor ondernemingen die recht hebben op de startersaftrek.

Tip 3: wisselende inkomsten? Maak gebruik van middeling

Voor ondernemers die regelmatig wisselende inkomsten hebben, is er de regeling voor belastingmiddeling. Verdiep je eens in deze regeling als je inderdaad veel wisselende inkomsten hebt (gehad). Deze regeling is vooral interessant voor ondernemers die net hebben besloten om hun baan op te zeggen, en in het eerste jaar nog geen stabiel inkomen hebben. Meer informatie over deze regeling vind je hier: https://belastingmiddeling.nl/

Tip 4: maak gebruik van de Kleine Ondernemers Regeling

Als kleine ondernemer kun je korting krijgen op de te betalen btw. Deze korting wordt ook wel de Kleine Ondernemers Regeling of KOR genoemd.

Tip 5: gebruik een goed boekhoudprogramma

Met een goed boekhoudprogramma is het niet alleen gemakkelijker om je administratie bij te houden, maar heb je bovendien meer inzichten in de prestaties van je bedrijf. Zelf gebruik ik sinds begin dit jaar MoneyMonk. Heb je interesse in dit programma? Laat dan in een reactie je e-mail adres achter, dan stuur ik je een uitnodiging zodat je 25% korting krijgt!

Tip 6: lenen en leasen kost geld

Zeker als kleine ondernemer kan het interessant zijn om leningen af te sluiten of bepaalde spullen, zoals een auto, te leasen. Houd er wel rekening mee dat lenen en leasen geld kost. Zelf heb ik dit dus nooit gedaan, ik had dan ook niet meer nodig als een laptop en een internetverbinding.

Tip 7: neem flexibele arbeidskrachten aan

Je weet nooit hoe het volgend jaar met je bedrijf gaat. Neem daarom flexibele arbeidskrachten aan. Ik werk zelf daarom vrijwel altijd met freelancers, en wellicht in de toekomst met stagiares die bij mijn bedrijf passen. 

Tip 8: neem een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Deze verzekering keert je geld uit als je niet kunt werken door ziekte of door een ongeval. Het is een vrij prijzige verzekering, maar afhankelijk van jouw beroep is het niet onverstandig om er een te nemen.

Tip 9: neem een boekhouder in de arm

Zeker als je zelf geen tijd hebt voor je boekhouding! Ik doe na ruim 3 jaar nog steeds zelf mijn boekhouding, maar wil het vanaf Januari 2019 gaan uitbesteden en puur gaan doen waar ik goed in ben en wat ik leuk vind om te doen en dat is niet de boekhouding :).

Tip 10: vergeet je pensioen niet

Als ondernemer spaar je geen pensioen, zoals iemand in loondienst dit wel doet. Spaar voor je eigen pensioen en je weet zeker dat je lekker kunt stoppen met werken als je hier klaar voor bent. Zoals ik bij tip 2 al aangaf mag je als ondernemer eind van het boekjaar een deel van de winst reserveren voor het opbouwen van je pensioen.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply