Business

10 timemanagement tips voor ondernemers

Als drukke ondernemer is timemanagement erg belangrijk. Het is een vaak genoemde term in de zakenwereld, er worden ook veel cursussen, workshops en trainingen gegeven rondom timemanagement. Zelf focus ik altijd op het organiseren van dingen en het creëren van rust en stellen van prioriteiten. Ik geef je daarom 10 tips waar ik zelf ook erg veel aan heb.

1.Begin de dag goed
Ik begin mijn dag 3 keer in de week om 6.00, ik werk dan 2 uurtjes nog voordat de kinderen wakker worden. S’morgens start ik altijd met de belangrijkste dingen die ik moet doen die dag die ik in die tijd kan doen.

2.Maak een to-do lijst
Het scheelt zoveel dat wanneer je niet meer alles in je hoofd hoeft te onthouden maar gewoon opschrijft en vervolgens inpland.

3.Werken in tijdvakken
Zelf kan ik niet continue van “9 tot 5” werken, maar werk ik in tijdvakken omdat ik tussen de slaapjes van de meisjes door werk. Ik werk van 6.00 tot 8.00 als de meisjes slapen, een aantal keren van 10.00 tot 11.30 als Lizzie zichzelf vermaakt en Zoë slaapt, en van 14.00 tot 18.00 als de meisjes allebei slapen en mijn man thuis is, en vaak werk ik s’avonds ook nog een aantal uur.

4.Smartphone gebruik
Door het gebruik van je smartphone verlies je enorm veel tijd. Gun jezelf afentoe een kwartiertje om even je social media te checken, maar niet langer.

5.E-mails doen op een vast tijdstip
Ik doe dit sinds kort en het bevalt me enorm. Voorheen startte ik altijd met het doen van de e-mail, maar dan was ik vaak in de middag nog bezig met mijn e-mail. Nu doe ik meestal rond 17.00 de e-mail en wat er dan over blijft bewaar ik voor de volgende dag. Belangrijke e-mails die open ik natuurlijk gelijk.

6.Stel dingen niet uit
Dingen waar je eigenlijk geen zin in hebt, en steeds maar uitstelt. Probeer ze zo snel mogelijk in te plannen, dan ben je er meteen vanaf. En uit ervaring weet ik dat je dan een stuk productiever bent.

7.Houd ruimte over voor onverwachte zaken
Wanneer je een drukke planning hebt maar er komt iets tussen dan heb je geen ruimte meer voor onverwachte zaken die tussendoor moeten. Houd daarom altijd ruimte over voor dingen die tussendoor moeten gebeuren.

8. Werk en privé gescheiden houden
Er zitten niet alleen maar voordelen aan het werken vanuit huis, vaak lopen werk en privé door elkaar heen. Privé werkzaamheden plan ik daarom altijd op vaste dagen in, zoals de was en stofzuigen e.d. doe ik altijd op maandagochtend, donderdagochtend en zondag. Boodschappen doe ik ook altijd op maandagochtend, woensdagochtend en vrijdag.

9.Social media updaten
Als je vaak social media moet gebruiken voor je bedrijf is het ook van belang dat je dit inpland. Uit ervaring weet ik dat je blijft hangen op bijvoorbeeld Facebook op Instagram nadat je een aantal dingen hebt ingepland. Ik doe het meestal s’avonds als ik op de bank met mijn laptop zit.

10.Probeer niet alles tegelijk te doen

En tot slot, probeer niet alles tegelijk te doen. Als ondernemer heb je waarschijnlijk veel te doen, maar probeer dan niet alles tegelijk te doen, het loopt dan vaak door elkaar en je maakt vaak iets niet af. Rond eerst het ene af voordat je aan het andere begint.

Heb jij nog aanvullingen? Laat het achter in een reactie.

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Lilian
  13 maart 2018 at 20:28

  Wat leuk om te lezen, ik had toen mijn dochter klein was (ze is inmiddels 6) echt precies zo’n werkritme. Ik had ook periodes dat ik om zes uur begon en dat vond ik dan heerlijk, als het huis helemaal in rust was. Maar ik ben nu toch wel heel blij dat ik ‘gewone’ werkdagen heb nu ze naar school is 😉

  • mm
   Reply
   Angela
   13 maart 2018 at 20:35

   Heerlijk he! In December gaat de jongste ook 2 keer per week naar de psz dan heb ik in ieder geval die 2 ochtendjes voor mezelf 🙂

Leave a Reply