Business

#21 Businessmom Tamara is al 18 jaar arbo adviseur

Vandaag een interview met Tamara, zij is moeder van 3 zoons en heeft al 18 jaar haar eigen onderneming als arbo adviseur.

Waar bestaat jouw gezin uit?
Drie zonen (9, 11 en 14) en ik.

Wat vind je het leukste aan het moederschap?
Het leukste vind ik de gezelligheid en het samenzijn. Het mooiste vind ik te zien hoe het kind zich ontwikkeld. Het meest intens vind ik de diepe liefde die er vanaf de geboorte was. Het moeilijkst vind ik het opvoeden. Voor mijn werk ben ik uitgebreid opgeleid en voor iets wat zo belangrijk en zo ingewikkeld is, ontbreekt die opleiding volledig.

Omschrijf jezelf als moeder

Ik merk dat ik dit de moeilijkste vraag vind. In ieder geval een moeder met hart en ziel. Mijn kinderen gaan voor alles. Dat houdt overigens niet in dat ik alles voor hen opzij zet. Ik heb inmiddels wel gemerkt dat tijd voor mezelf maken goed voor mij is en daarmee ook goed voor mijn kinderen.

Wat eigenlijk het eerste was dat in mij opkwam bij deze vraag was ‘ik doe mijn best’. Met regelmaat lukt het niet om alle ballen in de lucht te houden. Dan vergeet ik weer tienminuten gesprekken, mis ik bijna een verjaardagsfeestje of koop het verkeerde cadeautje. En erger, zeg ik de verkeerde dingen.

Wat voor onderneming(en) heb je? En wat is je doel?
Ik werk ruim 18 jaar als zelfstandig arbeidshygiënist (www.arboadviesonos.nl). Ik geef advies aan brancheverenigingen en bedrijven over risico’s die werk met zich meebrengt. Daarbij richt ik me vooral op blootstelling aan gevaarlijke stoffen en beroepsziekten die daardoor kunnen ontstaan.

Naast mijn eigen bedrijf werk ik in een coöperatie samen met twee collega’s (www.auxiliumhse.nl).

Ik vind mijn werk heel erg leuk. Je ziet allerlei bedrijven en processen. Ziet hoe dingen gemaakt worden. Als je van Klokhuis houdt, dan zou je mijn werk ook leuk vinden. Inhoudelijk is het een mooie mix tussen techniek, biologie, chemie, toxicologie.

Mijn derde tak is het schrijven. Ik schrijf blogs en columns over mijn werk op www.tamaraonos.nl en voor enkele uitgevers. Daarnaast heb ik een thriller geschreven waar ik nu een uitgever voor zoek.

Mijn ondernemersdoel is balans houden tussen werk en gezin. Genieten van mijn kinderen en van mijn werk en daarnaast voldoende te verdienen om de boel draaiend te houden.

Hoe combineer jij het moederschap en ondernemerschap?
Ik doe mijn werk zoveel mogelijk onder schooltijd, als de kinderen op bed liggen of als de kinderen bij mijn ex zijn. Het ondernemerschap maakt me flexibel in het indelen van mijn tijd.

Werk je thuis, of heb je een kantoor? Hoe ziet jouw werkruimte eruit?
Een deel van het werk doe ik bij de opdrachtgever. Daarnaast heb ik een zolderkamer als kantoor.

Hoe creëer jij voldoende tijd met het gezin, en niet te vergeten me-time?
Onder schooltijd afspraken inplannen. Daarnaast maak ik mijn agenda vrij voor studie, schrijven, hardlopen, lunchen met vriendinnen en symposia. Schoolvakanties plan ik zoveel mogelijk vrij. In de loop der tijd heb ik geleerd om ‘nee’ of ‘nu niet’ te durven zeggen tegen opdrachtgevers. Een belangrijke les was ook te realiseren dat de wereld niet vergaat als ik een deadline niet haal.

Waar sta jij als ondernemer over 5 jaar?
Over vijf jaar besteed ik een groter deel van mijn tijd aan schrijfwerk en expert klussen.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply