Business

3 verwachte trends voor arbeidsmarkt in 2021

3 verwachte trends voor de arbeidsmarkt in 2021

Met een uiterst bizar 2020 achter ons, is het de hoogste tijd om vooruit te blikken op een nieuw jaar. Hoewel de corona-perikelen hoogstwaarschijnlijk nog wel even aanhouden, durven trendwatchers al wel vooruit te blikken op de arbeidsmarkt van 2021. Dit zijn de drie grootste trends die verwacht worden.

Trend 1: economische groei verwacht

Waar het in 2020 bar en boos was in de economie, ziet de economie van 2021 er rooskleuriger uit. Toen we afgelopen maand 2020 ‘uitknalden’ tijdens oud en nieuw, noteerde de Nederlandse economie een daling van 4,3 procent. Banen verdwenen en sectoren werden hard geraakt. Trendwatchers verwachten voor veel sectoren in 2021 een economische voorspoediger jaar. Er wordt gerekend op een economische groei van 3 procent! Daarmee zijn we nog niet op het pre-corona-niveau en het is sterk afhankelijk van de versoepelingen, maar het belooft dit jaar allemaal beter uit te pakken dan de afgelopen maanden. 

Trend 2: werkloosheid onder jongeren neemt snoeihard toe

Ondanks een economisch herstel, blijven er rake klappen vallen in veel sectoren. Neem de horeca en evenementen: daar blijft het voorlopig een onzekere tijd. Dat is gelijk slecht nieuws voor de jongeren op de arbeidsmarkt, want zij zullen daardoor het hardst geraakt worden. Volgens De Nederlandse Bank stijgt de werkloosheid in 2021 flink tot gemiddeld 6,5 procent van de beroepsbevolking. In vergelijking met 2019 (3,2 procent) en 2020 (4,0 procent) een ongekend grote stijging. 

Trend 3: online solliciteren blijft de norm

Trend 3 online solliciteren blijft de norm

Door de coronacrisis en de daaropvolgende lockdowns verplaatsten veel fysieke ontmoetingen zich naar de online wereld. Zoom, Google Meets, Microsoft Hang-out: de agenda’s stroomden vol met geplande online vergaderingen. Ook voor sollicitanten ging de sollicitatieprocedure hierdoor op de schop. Geen zenuwslopende gesprekken op kantoor, maar alles puur online. Naar verwachting houdt deze trend aan en blijven we in 2021 online solliciteren. Dit houdt ook in dat werkgevers hun focus tijdens de sollicitatieprocedure op online tests behouden. Wil jij als sollicitant hier zo goed mogelijk op voorbereid zijn? Neem dan zeker een kijkje bij Hellotest. Via deze website kun jij gemakkelijk oefenen met een assessment of persoonlijkheidstest. Zo onderscheid jij je toch nog op de (komende) zeer krappe arbeidsmarkt. 

You Might Also Like