Wil jij voor jouw eigen onderneming een website maken? Dan is het goed om dit meteen goed aan te pakken. Een professionele site die vindbaar is voor Google is erg belangrijk. Hier kun je iemand voor inhuren, maar je kunt het ook zelf doen. Wil jij zelf een website maken? Lees dan eerst onderstaande tips.
1. Bedenk wat je met de website wilt bereiken
Als eerst is het goed om te bedenken wat je precies met jouw website wilt gaan doen. Dit moet je doen voordat je uit enthousiasme direct een overeenkomst bij een hostingpartij afsluit. Vergelijk het met het inrichten van jouw nieuwe huis; je gaat dan ook niet zomaar beginnen met verbouwen. Van te voren moet je goed nadenken over hoe jij jouw website wilt inrichten, welke functies erop moeten zitten en hoeveel pagina’s je wilt aanmaken.
Zet daarom eerst op papier hoe de website eruit moet komen te zien. Hieronder vind je een korte checklist:
- Wat is het doel van de website?
- Wil je informatie op de site delen?
- Wat voor menustructuur hanteer je (home, contact, info, diensten, producten ect.)
- Wil je ruimte reserveren voor een blogpagina?
- Overweeg je om er in de toekomst een webshop aan te koppelen?
Zodra deze punten voor een nieuwe website op papier staan, kun je gericht beginnen met het bouwen van een website en het maken van content. Houdt deze punten tijdens de bouw van je website constant centraal. Alleen zo weet je zeker dat er straks een website staat welke je doelgroep graag bezoekt.
2. Maak interessante content
Maak de inhoud van je website zo leuk mogelijk. Je wilt dat je bezoekers jouw blogs lezen en iets doen met jouw informatie. Houd hierbij een mobiele gebruiker voor ogen. Die heeft vooral behoefte aan snelle, hapklare en deelbare content.
Voeg ook de juiste visuele elementen (infographic, tabel, video etc.) toe op je website. Zo vergroot je de kans dat de inhoud van jouw website beter wordt gevonden, gelezen én gedeeld.
3. Kies een domeinnaam
Natuurlijk wil je dat jouw bedrijfsnaam terugkomt in de domeinnaam van je website. Domeinnaam checken? Doe dit ruim van tevoren zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het kan namelijk zo zijn dat de meest gewenst domeinnaam al in gebruik is. Zorg er dan voor dat je webadres in ieder geval de functie van je bedrijf weerspiegelt.
Idealiter komt de bedrijfsnaam terug in de domeinnaam. Zorg ervoor dat het webadres in ieder geval de functie van jouw bedrijf weerspiegelt. Dit komt de organische vindbaarheid in zoekmachines ten goede en geeft jouw onderneming direct een professionelere uitstraling.
4. Kies een hostingpakket
Vanaf het moment dat jouw website de lucht in gaat, betaal je kosten voor de hosting. Dit is eigenlijk de huur van een ruimte op de server. Je kunt verschillende hostingpakketten afnemen. Het verschil in deze pakketten heeft te maken met de hoeveelheid serverruimte die je gebruikt. Kies bijvoorbeeld voor een goedkope hosting WordPress. Deze zorgt ervoor dat jouw WordPress website in de lucht blijft.
Volg deze 4 tips en je zult een vliegende start hebben met het maken van een eigen website. Succes!