Lifestyle

4 tips om te ontspannen na een drukke (werk)dag

4-tips-om-te-ontspannen-na-een-drukke-werkdag

We leven in een gekke tijd met het coronavirus, waarin er veel van moeders wordt verwacht. Volle werkdagen, het huishouden en daarnaast ook nog de kinderen vanuit huis lesgeven. Eigenlijk hebben moeders nu een dubbele baan, en dus ook dubbel zoveel druk. Het werk stapelt zich hierdoor op, terwijl je super hard werkt om alles voor elkaar te krijgen. Ontspanning is iets wat nu niet op je prioriteitenlijst staat. Maar het is zeker geen overbodige luxe om tijd voor jezelf te nemen voordat je opgebrand raakt of erger nog op een burn out afgaat. Hier lees je vijf tips om te ontspannen na een drukke (werk)dag. 

1. Schrijf de drukte van je af

Dagelijks gaat er vanalles in je hoofd om, waardoor je je heel gespannen kunt voelen. Maar waarom voel je je zo gespannen? Is dat realistisch of kun je de situatie meer relativeren? Zet al deze vragen op papier en schrijf je gedachten en taken op. Je hersenen proberen vaak vast te houden aan alles wat je nog moet doen en niet wilt vergeten. Door alles ook op te schrijven kun je die gedachten uit je hoofd zetten. Je schrijft de drukte als het ware van je af, waardoor je meer orde, rust en ruimte creëert in je hoofd. Meer ruimte voor ontspanning dus!   

2. Pak een rustmomentje direct na je werkdag

Pak-een-rustmomentje-direct-na-je-werkdag

Het moment dat je je laptop sluit is het belangrijk dat je even niets doet. Spreek met je partner af dat hij even een moment voor de kinderen zorgt, zodat jij kunt relaxen (Dit kunnen jullie natuurlijk afwisselen). Voor corona was de rit van en naar huis een moment om even niks te doen, maar dat rustmomentje valt met thuiswerken natuurlijk weg. Probeer dit dus zelf in te plannen. Pak een kop thee en ga op een rustige plek tot jezelf komen. Lees een hoofdstuk uit een boek, of kijk een serietje via de digitale tv. Andere taken zoals boodschappen, koken of schoonmaken. Dat kan echt wel even wachten.

3. Zorg voor voldoende beweging 

Beweging is een onderwerp dat altijd terugkomt, maar niet zonder reden! Een goede ochtendroutine voor jou en je gezin biedt al een goede start van de dag. Daarnaast is een rondje hardlopen of gewoon wandelen na werk ook een perfect middel om na een werkdag je hoofd leeg te maken. Wandel met de kinderen naar een park of ga lekker alleen. Pak eens een keer de fiets op momenten waarbij je normaal gesproken met de auto zou gaan. Ben je met het openbaar vervoer? Stap dan een halte eerder uit en loop het laatste stuk. 

4. Gezond eten en drinken

Op een drukke werkdag is een klein snelle snack tussendoor een vaak voorkomend goed. Er is op dit soort momenten behoefte aan snelle energie toename, waar suiker een flinke boost aan geeft.  Het nadeel is dat je na zo’n boost ook een ‘after-dinner-dip’ krijgt of juist grijpt naar meer suiker om die dip te voorkomen. Probeer doorgaans niet teveel suikers te eten, maar verwissel ze met gezonde snacks. Denk hierbij aan komkommer, fruit of worteltjes! Net zo snel, net zo makkelijk, maar zonder hele hoge energie pieken en lage dalen. Probeer ook je dag te beginnen met een gezond ontbijt voor jou en je gezin. Hierdoor ben je minder moe door de dag heen en krijg je meer gedaan!

Meer tips om tot rust te komen of meer weten over een gezonde levensstijl? Lees dan deze artikelen over de ideale manier van meal preppen voor je gezin of tips over hoe je ‘s avonds goed kunt ontspannen.

You Might Also Like