Business

5x handige tips om succesvol te netwerken

Netwerken: de een is er dol op, de ander vindt het verschrikkelijk. Als ondernemer is dit een belangrijk onderdeel van je bedrijf. Mensen moeten jou immers kennen! Kun jij wel wat tips gebruiken over een netwerk opbouwen? Lees onze blog over succesvol netwerken op events!

Wees goed voorbereid

Als je eenmaal op een netwerkborrel staat of juist spontaan iemand tegenkomt die relevant kan zijn voor je bedrijf, is het belangrijk om precies te weten wat je wilt zeggen. Hoe verkoop jij jezelf? Dit kun je maar beter voorbereiden! Oefen dit van tevoren, zodat je precies weet wat je kunt zeggen als het moment eenmaal daar is. Zo kun je goed uitleggen wat voor bedrijf je hebt én kom je een stuk zelfverzekerder over dan wanneer je niet goed uit je woorden komt.

5x handige tips om succesvol te netwerken

Het draait niet alleen om jou

Hoewel het dus belangrijk is om je woordje klaar te hebben, is het bij zakelijk netwerken ook het geval dat het niet alleen om jou draait. Natuurlijk ga je netwerken om jezelf op de kaart te zetten, maar voorkom dat je alleen maar over jezelf staat te praten. Dat valt niet altijd goed in de smaak. De mensen waarmee je in gesprek gaat, hebben óók iets te vertellen: zie het als een wisselwerking. Luister dus ook goed naar anderen en stel geïnteresseerde vragen. Houd een dialoog, geen monoloog. Dat helpt ook om als een fijn persoon over te komen: een goede eigenschap als ondernemer!

Denk na over je houding

Ook de non-verbale communicatie telt mee bij netwerkbijeenkomsten voor ondernemers. Wees je daar dus bewust van. Hoe stap jij de ruimte binnen? Doe dit met een open blik, zodat mensen zich uitgenodigd voelen om tegen je te praten. Lach, om vriendelijk over te komen. Denk ook na over je kleding: zorg dat dit passend is, zeker bij zakelijk netwerken. Pas op met gesloten houdingen, zoals je armen over elkaar houden: stel je juist op met een open houding. En probeer je telefoon in je zak te houden. Hoewel het moeilijk is om ‘m er niet bij te pakken als je bijvoorbeeld even niemand hebt om mee in gesprek te gaan, kan dit nadelig zijn voor je houding! Houd ook in je achterhoofd: veel ondernemers die netwerken vinden dit soms best ongemakkelijk. Daar ben je dus niet alleen in! Wie weet laat dat je ook een stukje meer ontspannen voelen.

Lees ook: 6 tips om professioneel over te komen met je accessoires

Succesvol zijn in zakelijk netwerken? Lees onze tips!

Praat over vervolgstappen

Bij een netwerk opbouwen is het belangrijk om alvast na te denken over vervolgstappen. Je kent het gevoel misschien wel: je gaat naar een evenement voor een netwerk voor ondernemers, hebt een interessant gesprek met iemand, maar vervolgens spreek je die persoon niet meer. Zo loopt iets uit op een dood spoor. Zonde! Probeer bijvoorbeeld meteen een koffieafspraak in te plannen tijdens een goed gesprek: zo weet je zeker dat er een vervolg in zicht is.

Neem iets tastbaars mee

Om zo’n vervolgstap te plannen is het handig om iets tastbaars mee te nemen. Denk aan een visitekaartje, of iets originelers om iemand aan jouw bedrijf te kunnen herinneren. Zet je website, mailadres en telefoonnummer hierop. Zo weet je zeker dat iemand jou na afloop kan bereiken! En andersom geldt ook: vraag naar het kaartje van de persoon waarmee je in gesprek bent. Zo kun jij hem of haar ook bereiken – én zo kom je weer een stukje geïnteresseerder over. Zo zie je maar: succesvol netwerken draait om verschillende aspecten.

Lees ook: Online zichtbaar zijn als ondernemer

You Might Also Like