Business

7 tips om je eigen business te starten

7 tips om je eigen business te starten

Sta je op het punt om je eigen business te starten? Heb je alles goed uitgedacht, en ben je er echt klaar voor? Dan geef ik je in dit artikel 7 tips om je business goed op te starten.

1.Start rustig met het opbouwen van je business
Een fout die vele ondernemers maken zodra ze starten. Je hebt een droom die je werkelijk wilt maken, en je wilt er helemaal voor gaan. De meest gemaakte fouten zijn daarin dat mensen een lening afsluiten of hun baan meteen opzeggen. Wanneer je net start met ondernemen zul je niet meteen geld gaan verdienen, zeker niet als je geen startkapitaal hebt. Daarom is het verstandig om niet meteen je baan op te zeggen. Wat je wel kunt doen is na enkele maanden met je baas gaan praten, dat je wellicht part-time kunt gaan werken. Maar geef je baan pas op als je maandelijkse inkomsten op het zelfde bedrag zit als je verdient bij een baas.

2.Ondernemersplan
Je hebt een idee, maar hebt totaal nog geen idee hoe je het wilt gaan aanpakken. Daarom moet je een ondernemersplan gaan maken. Hierin beschrijf je wat je idee is, hoe je het wilt gaan aanpakken, wat je doelgroep is, en hoe jij je geld daarmee gaat verdienen. Uit ervaring is namelijk gebleken, wanneer je dit soort zaken opschrijft, je sneller tot uitvoering komt van het idee.

3.Vallen en opstaan
Ondernemen gaat met vallen en opstaan, als je net start ben je natuurlijk dol enthousiast. Maar meestal in het eerste jaar zul je niet meteen gaan verdienen, dat ligt ook weer een beetje aan de branche waarin je werkt. Zelf ben ik met ‘niets’ begonnen, maar ik had dan ook niet meer nodig dan een laptop en een tafel om aan te werken. Nu 2 jaar later, heb ik meerdere bedrijven die zeer succesvol zijn. Ook bij mij is het met vallen en opstaan gegaan, je hebt hoe dan ook te maken met tegenslagen. Het is daarom verstandig om veel te praten met andere ondernemers, zij hebben dit allemaal al doorgemaakt. Ze kunnen je adviseren in wat je wel en niet moet doen.

4.Netwerk opbouwen
Een hele goede tip, waar ik zelf laatst ook achter ben gekomen. Bouw een netwerk op van startende en ervaren ondernemers, dat kan zijn in jouw eigen branche maar ook een hele andere branche. Je hoeft ze niets te verkopen, en ga ook zeker niet bedelen om informatie. Bouw gewoon een goede relatie met ze op, je zult zien dat je vanzelf waardevolle tips krijgt hoe jij je business kunt laten groeien. Onderhoud bijvoorbeeld contact via Skype.

5.Besparen op kosten
Vooral het eerste jaar moet je besparen op kosten. Huur of koop dus niet meteen een kantoor, en al zeker geen dure auto. En mijn beste tip; huur niets, maar zorg dat je het uiteindelijk zo kunt betalen. Want alles wat je huurt wordt nooit van jou. Probeer indien mogelijk zolang uit huis te werken, wil je liever geen klanten aan huis? Biedt dan aan om naar hun locatie te komen, of spreek af in een restaurant. Wordt je thuis teveel afgeleid? Probeer dan om een aparte ruimte te creëren in huis, of huur af en toe een flexplek bij jou in de buurt.

6.Tarief
Voor je überhaupt gaat starten, is het verstandig om te bepalen wat je gaat berekenen naar je klanten. En een hele goede tip die ik laatst hoorde in een webinar van Eelco de Boer: bereken geen prijs op basis van wat jouw klanten willen gaan betalen, maar bereken de prijs op basis van wat jij jezelf waard vind. Uiteindelijk ding je in de supermarkt ook niet af.

7.Kritiek
Vooral in je directe omgeving zul je dit vaak tegen komen. Iedereen heeft wel kritiek op zijn of haar eigen manier. Probeer de kritiek aan te nemen als waardevolle tip. Vooral de ondernemers die al een tijdje bezig zijn, weten waar ze het over hebben. Boor het kritiek daarom niet meteen de grond in, maar probeer het op je in te laten werken en er iets mee te gaan doen. Ook degene die het kritiek geven, hebben ooit kritiek gekregen.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply