Business

9 tips voor meer focus op je werk

tips voor meer focus op je werk

Focus houden. Iets waar veel mensen een probleem mee hebben. Of dat nu in privé omstandigheden is of juist zakelijk, de meeste mensen weten niet goed hoe ze dit voor elkaar krijgen. Ze laten zich afleiden door de waan van alledag en de komst van het internet heeft er ook niet bij geholpen. Toch is het mogelijk om meer focus op je werk te krijgen. Onder andere door de 9 tips die ik met je deel.

Wat is focus?

Focussen betekent je aandacht ergens op concentreren en je daarbij niet af te laten leiden. Een sterke focus zorgt ervoor dat je makkelijker je doelen behaalt en meer controle hebt over wat er moet gebeuren.

Waarom is focussen moeilijk?

Om de juiste focus te hebben vergt nogal veel van iemand. Je hebt namelijk discipline, doorzettingsvermogen, geduld, zelfvertrouwen en nog veel meer nodig. Daarnaast zorgen externe factoren er vaak voor dat je geen focus kunt houden. Denk daarbij aan prikkels van buitenaf, negatieve gedachten over jezelf, dagelijkse beslommeringen en andere zaken die tussendoor komen.

9 tips voor meer focus

Wil jij meer focus op je werk? Hierbij negen tips die je zeker gaan helpen!

Wees gedetailleerd

Wil je vol focus aan de slag met een bepaalde taak, zorg ervoor dat deze zo gedetailleerd mogelijk omschreven staat. Dus niet “Project B van klant A af”, maar “maak sectie 1 en 2 van het financieel rapport van klant A”. Of “schrijf de inleiding van blogartikel B”. Op die manier is het veel duidelijker wat er gedaan moet worden en ook wanneer iets af is. Het voelt daarnaast ook nog eens een stuk lichter dan “rond project af”.

Frisse lucht

Zit je de hele dag binnen op kantoor, open dan een raam. Frisse lucht doet wonderen voor je focus en effectieve werktijd. Heb je kans om in je pauze naar buiten te gaan? Doe dit dan zeker. Al is het maar 10 minuten, je brein kan zo veel beter opladen en staat na die pauze weer open voor volle concentratie.

Mobiel uit

Verwacht je geen klanten die bellen? Zet dan je telefoon uit. Mocht iemand je echt nodig hebben is er altijd een andere manier om contact te leggen. Je hoeft je telefoon ook niet de hele dag uit te hebben staan. Alleen tijdens dat ene uur waarin je echt focus nodig hebt is vaak al genoeg.

Maak een lijstje

Heb je geen idee wat er eigenlijk allemaal gedaan moet worden? Maak dan een lijst. Wees zo gedetailleerd mogelijk en streep telkens een taak af wanneer je iets af hebt. Dit kunnen best taken van vijf tot tien minuten zijn. Zo heb je na een uur werken al zeker 6 taken af. Hoe fijn.

Werk in blokken

Wat voor mij altijd erg goed werkt is het werken in blokken. Dit uur ga ik mijn mailbox legen en mails beantwoorden, de volgende twee uur schrijf ik de nieuwsbrieven voor klanten, daarna een uur contentplanning en het is alweer lunch tijd.

Wissel af met bewegen

Heb je net als ik een baan waarbij je veel zit? Wissel dan af met even vijf minuten bewegen. Dat kan gewoon op kantoor of in huis als je thuis werkt. Maar je kunt ook even een rondje in de buitenlucht doen.

Gebruik een koptelefoon

Werk je ergens met meerdere mensen, dan kan een koptelefoon erg goed helpen wanneer je echt even focus op een taak wilt hebben. Het liefst een noice-cancelling koptelefoon.

Vraag om hulp

Blijf je in een bepaalde taak erg hangen en doe je er langer over dan normaliter? Vraag dan om hulp! Een ander kan met een frisse blik vaak veel sneller de taak afronden. Heb je niemand om om hulp te vragen binnen je bedrijf, besteed het dan uit. Vooral bij dingen waar je zelf helemaal niet zo goed in bent. Zo besteed ik mijn administratie uit.

Wees realistisch

De laatste tip is: wees realistisch. Mensen onderschatten vaak hoe lang ze ergens mee bezig zijn waardoor ze zich niet goed kunnen focussen. Stel je denkt ergens een half uur mee bezig te zijn maar na een half uur heb je nog geen 10% af. Dat kan ervoor zorgen dat je allerlei belemmerende gedachten krijgt waardoor je de focus verliest. Wees dus realistisch in wat je van jezelf vraagt.

Heb jij nog meer tips om focus te behouden?

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply