Ben je zwanger? Gefeliciteerd, wat een mooi nieuws! Hoe meer de bevalling in de buurt komt, hoe banger je hier misschien voor wordt. Dat is niet prettig. Een bevalling is natuurlijk niet niks, maar er zijn verschillende tips voor de bevalling om je gerust te stellen. Lees snel verder hoe je je bevalangst kunt verminderen!
Bevalangst: je bent niet de enige
Het is belangrijk om je te realiseren dat je niet de enige bent met bevalangst. Dit is een veelvoorkomend probleem. Het is ook hartstikke spannend. Zeker als het je eerste kindje is, weet je simpelweg niet wat je precies kunt verwachten. Misschien kun je steun zoeken bij kennissen binnen je kring of juist buiten je kring, om hier gewoon eens over te praten. Dat kan het leed al verzachten!
Bevalling spannend: je bent in goede handen
Verder is het goed om je te realiseren dat je in goede handen bent en geholpen wordt bij je bevalling, door professionals die precies weten wat ze moeten doen. Bepaal zelf of je het fijner vindt om in het ziekenhuis te bevallen of juist thuis: dit is voor iedereen anders. Volg hierin je gevoel.
Iemand die je geruststelt tijdens de bevalling
Het is prettig om er zeker van te zijn dat er iemand aanwezig is bij je bevalling die je vertrouwt en die je gerust kan stellen. Meestal is dit je partner, maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan je moeder, een vriendin, een tante of iemand anders die dichtbij je staat. Denk er goed over na wie je erbij wilt hebben. Je kunt deze persoon ook instructies geven: wat verwacht je van hem of haar op dat spannende moment? Durf dit aan te geven.
Lees ook! Zwanger? Zo betrek je je partner beter bij de zwangerschap!
Geef aan dat je bevalangst hebt
Het is verstandig om open te zijn over je bevalangst tegen de verloskundige of gynaecoloog. Zo zijn zij hier namelijk ook op voorbereid en kunnen ze je waar nodig helpen of geruststellen. Deze professionals hebben al veel bevallingen meegemaakt en weten wat het best is om erdoorheen te komen! Probeer op ze te vertrouwen en wees open in je communicatie.
Therapie bij bevalangst
Is je bevalangst echt extreem en kun je hierdoor niet goed meer functioneren? Dan is het zaak om hulp in te schakelen. Mogelijkerwijs heb je er nachtmerries over, blijf je maar piekeren en komen er paniekaanvallen bij kijken. Het is belangrijk om met therapie te achterhalen waar deze grote angst vandaan komt, evenals om klachten te verminderen. Hier zijn verschillende bevaltherapieën voor, waaronder EMDR.
Bereid je goed voor
Om je bevalangst wat te verminderen, is het ten slotte een goede tip voor je bevalling om je goed voor te bereiden. Lees je vooraf in, zorg dat je de vluchtkoffer op tijd hebt klaarstaan en maak dat de babykamer helemaal gereed is in de laatste weken van je zwangerschap. Zo ben je er volledig klaar voor: het gaat je lukken!
Verder lezen: Je werk weer oppakken na de bevalling en zwangerschapsverlof