Business

Businesstalk: teveel hooi op je vork nemen?

Moeders hebben nogal de neiging om uit zichzelf teveel hooi op de vork te nemen. Uit statistieken is gebleken dat een groot deel van de Nederlandse moeders in een burn-out zit. Een van deze grootste oorzaken is dat de lat voor het moederschap te hoog word gelegd. Want, thuisblijfmoeders werken tenslotte niet en kunnen best alles zelf doen in het huishouden. Dat zijn in ieder geval de meeste gedachtes.

Ik zal niet ontkennen dat ik hier zelf ook last van heb. Althans er wordt niet van mij verwacht dat ik alles in het huishouden zelf doe, in tegendeel zelfs. Mijn man en ik runnen samen het huishouden, alleen doe ik net iets meer omdat ik vaker thuis ben. Qua het huishouden nam ik dan ook niet teveel hooi op mijn vork, maar wel op werkgebied.

Teveel werk aannemen

De meeste (startende) ondernemers willen graag al het werk dat zij aangeboden krijgen aannemen. Dat wordt van kwaad tot erger, als je maar geld kunt verdienen. Ik zal niet ontkennen dat ik ook dit heb gedaan, want ik wilde zoveel mogelijk werk binnenharken. Dit resulteerde in een bijna burn-out, en stressvolle situaties in het thuisfront.

Gelukkig kwam ik er op tijd achter dat het roer om moest. Radicaal ben ik begonnen met bepaalde diensten af te stoten, en een weekje of 2 geen werk meer aan te nemen. Daarnaast ben ik een planner gaan gebruiken, en schrijf ik heel veel dingen op. Ik barst nog altijd van de inspiratie (gelukkig), en ik schrijf dat dan meteen op zodat het even uit mijn hoofd is.

Ik ben gek op leuke schriftjes, notitieboeken en probeer graag verschillende planners. Je zou zeggen dat dat juist onrust creëert, echter werkt het voor mij goed om steeds iets nieuws te proberen. Op dit moment maak ik gebruik van de structuur junkie planner.

Omdat ik zoveel schrijf wil ik daar ook een pen bij hebben die goed schrijft. Het liefste schrijf ik met een caran d’ache vulpen. Omdat ik dus de hele dag door aan het schrijven ben, vind ik het belangrijk dat een pen lekker schrijft, en ik geen last van mijn arm krijg.

Alleen doen waar je goed in bent?

Ja, dat is mijn motto vanaf nu! Ik doe vanaf nu alleen nog maar waar ik goed in ben en wat ik leuk vind. Daarom heb ik een aantal dingen afgestoten, en heb ik een aantal zaken zoals de boekhouding uit handen gegeven. Dat geeft mij zoveel rust, ik zou het iedereen aanraden. Wellicht dat ik het in de toekomst nog wat wil uitbreiden, maar voor nu houd ik mij bezig met de dingen die ik vooral leuk vind.

Tot slot: ik kan als advies meegeven, neem niet teveel hooi op je vork. Ook al ben je een thuisblijfmoeder en heb je geen baan. Daarnaast is het belangrijk om veel dingen op te schrijven, dingen die je bijvoorbeeld nog moet doen. Hoe zorgen jullie ervoor dat je niet teveel hooi op je vork neemt?

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply