Business Lifestyle

De voordelen en nadelen van een zakelijke telefoon naast je privételefoon

De voordelen en nadelen van een zakelijke telefoon naast je privételefoon

Als ondernemer wil je graag alle kosten die je voor zakelijke doeleinden maakt kunnen aftrekken van de belasting. Maar dat kan ingewikkeld zijn als privégebruik en zakelijk gebruik van middelen door elkaar lopen. Denk aan je internetverbinding thuis, een auto die je zowel privé als zakelijk gebruikt en je mobiele telefoon. Een oplossing voor dat laatste kan zijn om een aparte zakelijke telefoon naast je privételefoon te nemen. We bespreken de voordelen en nadelen daarvan in dit artikel.

Voordelen van een apart zakelijk mobiel abonnement

Misschien wel het belangrijkste voordeel van zakelijk mobiel abonnement naast een privé mobiel abonnement, is dat het administratief alles een stuk eenvoudiger maakt. Je kunt dan namelijk zonder een schifting te hoeven maken tussen privéverbruik en zakelijk verbruik alle kosten opvoeren als zakelijke kosten. Op de factuur staat netjes het exacte btw bedrag dat je kunt aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Het makkelijkst is het om alles in die mate gescheiden te houden dat je ook een apart toestel hebt voor je zakelijke communicatie. Zo kun je privé en werk makkelijk gescheiden houden. Met je zakelijke contacten en op je bedrijfswebsite deel je alleen je zakelijke telefoonnummer. Als je vrij wilt zijn, zet je die telefoon gewoon uit en word je ook niet lastiggevallen met zakelijke aangelegenheden. Laat ook je zakelijke mails dan alleen binnenkomen op je zakelijke telefoon.

Nadelen van een aparte zakelijke telefoon

De nadelen van een aparte zakelijke telefoon naast je mobiele telefoon voor privégebruik gelden vooral in de praktische zin, namelijk dat je met twee telefoons op zak de deur uit moet. Je hebt twee telefoons waarvan je tijdig de accu moet opladen en ook twee telefoons die kunnen vallen en beschadigd kunnen raken of zelfs gestolen kunnen worden. Ook kun je soms in verwarring raken met welke telefoon overgaat en welke je pakt voor welke doeleinden. Dat is een kwestie van gewenning, maar het kan soms wat onpraktisch zijn. De beste manier om voor duidelijk onderscheid te zorgen, is door ervoor te zorgen dat de telefoons en hun hoesjes duidelijk van elkaar verschillen, ze van verschillende beltonen te voorzien en elk een eigen achtergrond te geven die past bij het beoogde gebruik. Bijvoorbeeld je gezin of je hond bij je privételefoon en je bedrijfslogo bij je zakelijke telefoon.

Dual-sim als alternatief

Dual-sim als alternatief

Een derde optie is het combineren van twee verschillende telefoonabonnementen op één mobiele telefoon. Dit kan bij telefoons die de mogelijkheid bieden om twee simkaarten in te voeren (in sommige gevallen komt de tweede dan in plaats van een microSD-kaartje) of telefoons die de mogelijkheid hebben om een eSIM te installeren. Het voordeel hiervan is dat je dus maar één telefoon op zak hoeft te hebben, terwijl je toch gescheiden abonnementen hebt. Het nadeel is dat je voor uitgaande communicatie goed moet opletten welk nummer op dat moment voorrang heeft op de telefoon. Ook biedt deze optie niet de mogelijkheid om je werktelefoon uit te zetten wanneer je vrij wilt zijn, tenzij je de simkaart verwijdert van het toestel. En dan loop je weer het risico om hem kwijt te raken.

Voor je administratie en om problemen met de Belastingdienst te voorkomen, is het dus zeker zinnig om een apart zakelijk mobiel abonnement te nemen. Of je daarvoor een extra toestel wilt gaan gebruiken of dit in één dual-sim telefoon wilt combineren ligt aan wat je zelf het handigst vindt.

You Might Also Like