Mama

Je dochter opvoeden tot een sterke vrouw: hoe pak je dat goed aan?

Je dochter opvoeden tot een sterke vrouw: hoe pak je dat goed aan?

Er komt natuurlijk nogal wat kijken bij het opvoeden van je kinderen. Er zijn allerlei aspecten om aan te werken, waar je je op kunt richten. Als je een dochter hebt, wil je haar opvoeden tot een sterke vrouw, die stevig in haar schoenen staat. Lees verder voor onze tips: zó lukt dat je.

Dochter opvoeden: geef het goede voorbeeld

Kinderen nemen veel over van hun ouders. Met name als het gaat om gedragingen. Geef daarom zelf het goede voorbeeld als sterke vrouw! Als je dochter ziet hoe jij op de juiste manier omgaat met moeilijke of spannende situaties, neemt ze hier een voorbeeld aan. Laat je mening duidelijk horen, stel je soms kwetsbaar op, maar laat tevens je kracht zien. Kortom: als je zelf sterk in je schoenen staat, geef je dit ook door aan je dochter. Zo werkt de moeder-dochter band!

Laat het merken als je trots bent

We zijn soms vrij terughoudend in het prijzen van onze kinderen. Laat het juist duidelijk merken als je trots bent op je dochter! Of ze nu een goed schoolcijfer heeft gehaald of een mooie sportprestatie heeft bereikt: ze mag het zeker te horen krijgen als ze het goed heeft gedaan. Dit maakt dat haar zelfvertrouwen groeit.

Opvoedtips: ‘nee’ is geen verboden woord

Het is belangrijk om ook tegengas te bieden bij het opvoeden van je dochter. ‘Nee’ hoeft geen verboden woord te zijn: soms moet je simpelweg streng zijn en iets afwijzen. Op het moment zelf is dat niet zo leuk, maar later in het leven is je dochter je dankbaar. Ze leert op die manier namelijk om te gaan met tegenslagen.

Lees ook: Hebben je kinderen vaak ruzie thuis? 6 tips om ruzie te verminderen

Opvoedtips voor ouders: kinderen kunnen eigen keuzes maken

Als ouder heb je al gauw de neiging om veel voor je kind te doen en om bepaalde keuzes voor je kind in te vullen. Vergeet echter niet: een kind kan eigen keuzes maken! Laat je dochter hier dan ook zoveel mogelijk in vrij, zodat ze leert luisteren naar haar eigen wensen en idealen. Dit kun je al op jonge leeftijd in werking zetten bij je dochter opvoeden, door haar zelf te laten kiezen wat ze wil drinken of wat ze op haar boterham wil hebben. Maar ook op een latere leeftijd is dit belangrijk, bijvoorbeeld betreffende haar studiekeuze. Zo kan ze op eigen benen staan!

Alles is bespreekbaar bij het opvoeden van je dochter

Het kan ook helpen om alles thuis bespreekbaar te houden. Van ongesteldheid tot relaties, van alcohol tot drugs: zorg dat je dochter zich vrij voelt om deze zaken met je te bespreken. Het zal soms heus niet zo leuk zijn om bepaalde zaken te horen te krijgen, maar het draagt er wel aan bij dat je dochter zich vrij voelt om verschillende dingen te ontdekken in haar opgroeifase. Leer haar daarbij dat zij de baas is over haar lichaam: ook dit is een belangrijk onderwerp om te bespreken! Dit helpt haar gedurende de rest van haar leven om haar grenzen te kunnen bewaken.

You Might Also Like