Business Lifestyle

Een auto van de zaak rijden: dit moet je weten

Auto van de zaak rijden

Aangezien ik zelf vanuit huis werk en de meeste klanten spreek via Skype of de telefoon is een auto van de zaak voor mij geen optie. Maar een vriend van ons heeft een eigen bedrijf waarbij hij het hele land doorkruist op bezoek bij klanten. Hij heeft dus wel een bedrijfsauto. Er zijn een aantal dingen die je moet weten en/of uitzoeken wat betreft het rijden van een auto van de zaak.

Auto van de zaak

Een auto die je zakelijk gebruik en voor komt in de boekhouding van je bedrijf wordt een bedrijfsauto genoemd en is dus een auto van de zaak. Het maakt dan in principe niet uit of het op de naam staat van je bedrijf of op die van jezelf. Daarnaast maakt het ook niet uit wie er in de auto rijdt. Of jij dat zelf bent of iemand anders. Zolang diegene maar een geldig rijbewijs heeft.

Auto van de zaak: dit moet je weten

Belastingen

Wanneer je als ondernemer zijnde een auto wilt gaan kopen moet je voor twee soorten belastingen bepalen of de auto privé of zakelijk is. Voor de inkomstenbelasting en voor de omzetbelasting (BTW).

Rijd je minder dan 500 kilometer per jaar privé dan ziet de belastingdienst jouw auto als een zakelijke auto. Rijd je meer dan 500 km privé dan kun je zelf kiezen. Kies je voor zakelijk dan wordt er wel bijtelling bij je inkomsten opgeteld. Wat voordeliger is hangt af van het voertuig en de situatie.

Wat de omzetbelasting betreft betekent het kiezen voor een zakelijke auto dat je alle BTW mag aftrekken. Maar ook als je ervoor kiest om je auto privé te houden kun je gedeeltes van de BTW terugvragen.

Kosten afboeken

Heb je een auto van de zaak dan mag je alle kosten in de zaak boeken en hier dus ook de BTW van terug vragen. Denk aan het onderhoud, brandstof en natuurlijk de aanschaf van de auto zelf. Maar ook de verzekering is en belangrijke kostenpost die je mag aftrekken.

Auto van de zaak

Waarom kiezen voor een zakelijke autoverzekering?

Wanneer je met de (bedrijfs)auto van en naar het werk rijdt dan valt dit onder woon-werkverkeer en volstaat een privé autoverzekering. Maar rijd je met de auto van de zaak naar klanten, leveranciers en/of opdrachten dan gebruik je hem echt zakelijk en is een zakelijke autoverzekering noodzakelijk. Vooral wanneer je jezelf beseft dat jaarlijks 1 op de 10 auto’s schade heeft (bron: FOCWA).

Zorg er dus voor dat je jezelf goed laat informeren over een zakelijke autoverzekering. De zakelijke autoverzekering is er bijvoorbeeld eentje die de moeite waard is. Bij hen mag je een onbeperkt aantal kilometers rijden, ook privé. Alle auto’s staan op 1 polis en 1 rekening. Je ontvangt een hoge instapkorting en er is nog veel meer positiefs te noemen.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply