Business Mama

Een belangrijke afspraak en je kind is ziek

Wanneer je een eigen bedrijf hebt en ook nog eens moeder bent kan het wel eens voorkomen dat jij een belangrijke afspraak hebt en je kind ziek blijkt. Wat doe je dan? Het overkwam mij onlangs en ik moet zeggen dat ik dit toch wel even pittig vond. Omdat ik denk dat meer ondernemende moeders hier tegenaan lopen vertel ik hoe ik er mee om ben gegaan.

Eigen tijden

Als thuiswerkende moeder kan ik helemaal mijn eigen tijden bepalen. Super handig, want zo kan ik er telkens zijn wanneer mijn zoontjes uit school komen. Toch ontkom je er niet altijd aan dat er gewerkt moet worden op een moment dat het eigenlijk niet uitkomt. Bijvoorbeeld doordat je zelf ziek bent geweest en je werk moet inhalen. Of je hebt een deadline die gehaald moet worden waardoor je toch ’s avonds nog even doorwerkt.

Ik plan alle afspraken met klanten en andere onderneemsters altijd in op momenten dat mijn beide zoons niet thuis zijn. Ze zijn naar school of bij de opvang. Het is super fijn om dat zo telkens te kunnen doen en meestal gaat dat ook wel goed. Totdat ik een belangrijke afspraak met een klant had en een van mijn zoontjes ziek bleek.

Ziek, en nu?

Omdat ik een eigen bedrijf heb en nogal makkelijk kan wisselen qua werktijden is het meestal zo dat wanneer een van de kinderen ziek is, ik mijn werk verzet. Maar dit kan dus niet altijd. Soms heb je gewoon zo’n belangrijke afspraak dat je een andere oplossing moet zoeken. Als eerste hebben we gekeken of we het konden oplossen met de gastouder of een van de opa’s en oma’s. De gastouder inschakelen doen we alleen wanneer het ziek zijn erg genoeg is om thuis te blijven van school maar ook weer niet zo erg dat ze niet door een ander vertroeteld willen worden.

Helaas was dat dus niet de oplossing. Dus we zijn gaan kijken of het mogelijk was dat mijn man een dag vrij zou nemen. Dit is iets wat meestal vrij lastig is. Ze zijn in het bedrijfsleven niet zo gewend dat de man voor zieke kinderen thuis moet blijven in plaats van de vrouw. Vrij stom eigenlijk. Maar goed, dit keer hadden we geluk. Mijn man kon een dagje vrij nemen dus ik kon alsnog naar die belangrijke afspraak.

Mocht dat nu niet gelukt zijn dan had ik de afspraak alsnog moeten verzetten. Gelukkig zijn de meeste klanten die ik heb ook ondernemer en moeder, dus zij snappen het vast wel. Maar toch voelt dat niet altijd even fijn.

Wat doe jij als je een belangrijke afspraak hebt en je kind ziek is?

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply