Business

Een goed businessplan opstellen

Ik raad iedere startende ondernemer aan een businessplan samen te stellen. Een business- of ondernemersplan geeft je namelijk richting als ondernemer en helpt je op deze manier je zakelijke doelen sneller te bereiken. Maar hoe maak je een goed businessplan? Dat lees je in dit artikel.

De onderdelen van een businessplan

Voor ik je enkele tips geef om een goed business plan te maken, is het goed om te weten uit welke onderdelen dit plan precies bestaat. Ik onderscheid de volgende zeven onderdelen in het business plan:

–        Een korte samenvatting van het plan. Deze schrijf je als laatste.

–        Een introductie.

–        Een beschrijving van je bedrijf.

–        Een beschrijving van de markt waarin je gaat opereren.

–        Een concurrentieanalyse.

–        De taakverdeling binnen het bedrijf. Deze beschrijf je ook als je alleen werkt!

–        De bedrijfsfinanciering. Hoe ziet deze eruit?

Het is erg belangrijk een compleet business plan op te stellen, met al deze onderdelen. Alleen een compleet businessplan kan jou echt helpen om je bedrijf te laten slagen.

Tips om een goed businessplan te maken

Voor je aan de slag gaat met het opstellen van jouw business plan, geef ik je nog enkele tips om een goed ondernemingsplan op te stellen.

Tip 1: neem de tijd. Het opstellen van een businessplan kost tijd. Haast je vooral niet, want daar komt geen goed eindresultaat uit.

Tip 2: controleer of je plan compleet is. Als je denkt dat je plan compleet is, laat je het lezen door iemand anders. Deze persoon kan je nog beter vertellen of jouw plan wel of niet compleet is.

Tip 3: schrijf enthousiast en overtuigend, maar wel professioneel. Een businessplan is een zakelijk iets, maar je mag best je enthousiasme door laten schemeren. Laat zien dat je zin hebt om van start te gaan met je bedrijf!

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply