Business

Hoe maak je een effectieve to do lijst?

Lukt het jou ook nooit om je to do lijst helemaal af te vinken? En zie je door de bomen het bos niet meer? Grote kans dat jouw to do lijst meer een wensenlijst is dan een effectieve en vooral ook realistische to do lijst. Hoe je jouw takenlijst zo realistisch mogelijk maakt? Ik geef een aantal tips.

Digitaal of op papier

Als eerste is het handig om te bedenken waar jij je to do lijst(en) wilt gaan maken. Kies je ervoor om het op papier te zetten of wil je liever alles digitaal hebben? Een combinatie hiervan is natuurlijk ook een mogelijkheid. Zelf heb ik in mijn planner een lange lijst waar ik alle to do’s op schrijf. Van hieruit maak ik dan weer mijn effectieve to do lijst voor op een bepaalde dag of in een bepaalde week.

Tips voor een effectieve to do lijst

Maak een wensenlijst

Als eerste is het belangrijk om überhaupt een lijst te hebben. De meeste mensen hebben een takenlijst, maar deze takenlijst is meer een wensenlijst. Er staan dingen op die ze hopen te kunnen doen of die ze graag willen doen. Dit is echter niet altijd even realistisch en handig. Maak daarom eerst een lange lijst waarop je alles schrijft waarvan je denkt dat dit gedaan moet worden.

Stel prioriteiten

Vanuit deze lange lijst kun je gaan kijken naar je prioriteiten. Welke taken hebben een deadline en wanneer is deze deadline? Zitten er taken bij die je telkens vooruit schuift? Zijn er taken die anderen kunnen oppikken? Door deze prioriteiten een kleur te geven vallen ze op en weet je dat je deze dingen in ieder geval als eerste op je to do lijst moet zetten.

Schrijf de tijd op

Nadat je prioriteiten gesteld heb is het goed om te bedenken hoeveel tijd je voor een bepaalde taak nodig hebt. Probeer hierin zo realistisch mogelijk te zijn. Weet je van bepaalde taken niet hoeveel tijd het kost, schat dan ruim in.

Specificeer

Zorg ervoor dat je de taken zo precies mogelijk omschrijft. Zeg dus niet ‘social media posts maken’, maar geef aan hoeveel je er wilt maken en wat voor een posts dit dan moeten zijn. Bijvoorbeeld “tien quotes maken voor Instagram account X”.

Hak in stukjes

Sommige taken worden telkens vooruitgeschoven omdat het vervelende klusjes zijn of omdat ze te groot zijn om aan te pakken. Maak er dan deeltaken van. Stel je het maken van de quotes voor Instagram steeds weer uit. Ga dan bijvoorbeeld eerst op zoek naar de quotes zelf. Een tweede taak kan dan zijn dat je een template maakt van een quote. En de derde taak is dan het invullen van de gevonden quotes in de template. Dit zijn dus drie aparte taken en kunnen dus ook op verschillende momenten afgevinkt worden.

Wees kritisch

En als laatste: wees kritisch. Staan er taken op die helemaal niet zo belangrijk zijn. Of die eigenlijk helemaal niet gedaan hoeven te worden? Verwijder ze dan van je lijst of geef ze door aan iemand anders. Ga ook eens in de zoveel tijd door je lijst en kijk of er al dingen onbewust afgestreept zijn. Op die manier houd je de lijst schoon.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply