Business

Elektrisch rijden als ZZP’er. Wat zijn de voordelen?

Ben jij ZZP’er? Overweeg dan eens om over te stappen op het elektrisch rijden. Elektrisch rijden is enorm in opkomst. Het klimaat verandert en we willen allemaal ons steentje bijdragen. Zo helpen zonnepanelen op je dak, je kunt ervoor kiezen om minder vlees te gaan eten en landelijk worden de kolencentrales gesloten. Maar door te kiezen voor elektrisch rijden lever je ook een grote bijdrage aan het verminderen van de CO2 uitstoot. Al helemaal als je ook nog eens thuis je auto oplaadt met door jezelf opgewekte zonne-energie.

Voor ZZP’ers is het elektrisch rijden interessant vanwege de fiscale voordelen.

Voordelen van elektrisch rijden

Met elektrisch rijden stoot je minder CO2 en fijnstof uit, dus het is goed voor het milieu en voor een gezondere lucht. Vergelijk de uitstoot, door middel van een kenteken check, maar eens met de uitstoot van je huidige auto met verbrandingsmotor. Maar elektrisch rijden levert ook financieel veel voordelen op. Vooral als je veel op de weg zit is elektrisch rijden goedkoper. Voor elektrisch rijden ben je ongeveer vier cent per kilometer kwijt terwijl dit bij een benzine auto ongeveer twaalf cent is en het rijden met een diesel kost je zo’n acht cent per kilometer.

Ook maak je minder kosten met het onderhoud omdat een normale benzine auto veel meer last heeft van slijtage van de motor, in een elektrische motor zitten nu eenmaal minder bewegende delen.  De aanschafprijs van een elektrische auto ligt nog wel wat hoger, maar daar staat weer tegenover dat je geen wegenbelasting en geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen.

Speciaal voor ondernemers zijn er extra voordelen om elektrisch te gaan rijden

Aan de totale vrijstelling van de fiscale bijtelling is helaas een einde gekomen, maar toch is de bijtelling voor het elektrisch  rijden nog veel lager dan die van reguliere auto’s. Momenteel moet je voor de elektrische auto 4 procent van de catalogusprijs bij je bruto inkomen optellen. Maar bij reguliere auto’s is dit wel 22 tot zelfs 25 procent. Ook kan je gebruik maken van de Milieu Investeringsaftrek, dit is een aftrekpost voor alle milieuvriendelijke investeringen die je voor je bedrijf doet. Er is wel een maximum aan het investeringsbedrag dat in aanmerking komt voor deze regeling. Ben je ook op andere gebieden actief met duurzaam investeren houd hier dan rekening mee.

Bekijk eens of het voor jou als ZZP’er ook verstandig is om over te stappen op elektrisch rijden. Meer informatie over elektrische auto’s en het laatste nieuws wat betreft elektrisch rijden vind je op https://www.elektrischeauto.nl en meer informatie over bijtelling vind je hier.

#businessmomad

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply