Business

Een freelancer of stagiair inwerken in jouw bedrijf? 8x zo pak je het slim aan!

Ga je uitbreiden met je bedrijf als zelfstandig ondernemer? Yes, heel tof! Een freelancer of stagiair aannemen is toch echt wel een grote volgende stap. En daarbij is het belangrijk om je personeel goed in te werken. Hoe pak je dat slim aan? Ontdek al onze handige tips!

Regel de praktische zaken

Een goed begin is het halve werk. En daarom is het belangrijk dat jij de basis legt voor je nieuwe personeelslid. Dat zorgt voor een vlotte start én legt meteen de ondergrond voor een prettige samenwerking! Het gaat met name om de praktische zaken die je tijdig kunt regelen: zorg dat de accounts en het mailadres rond zijn, regel indien nodig een bureau, enzovoorts. Verder: geef je personeelslid de benodigde informatie over je bedrijf. Neem hier echt even de tijd voor!

Duidelijk voor ogen wat de taken zijn

Nog iets om voor te bereiden bij een stagiair inwerken of een freelancer inwerken: zorg dat duidelijk is wat zijn of haar taken zijn. Zeker in de eerste periode is het belangrijk om je personeelslid bij de hand te nemen – die persoon moet immers nog helemaal wennen aan jouw bedrijf, waarbij handvaten wel zo belangrijk zijn. Laat iemand niet volledig aan z’n lot over, maar zorg voor een duidelijk lijstje waarmee je werknemer goed aan de slag kan gaan!

Een freelancer of stagiair inwerken in jouw bedrijf

Een voorstelrondje bij het inwerken van nieuwe collega’s

Heb je al een groter team? Dan is een voorstelrondje essentieel! Zo kent je nieuwe collega al meteen de rest van het team – wel zo belangrijk om zich welkom te kunnen voelen. Laat iedereen kort iets over zichzelf beginnen, het liefst meteen op de eerste dag van de nieuwe werknemer.

Ruimte voor eigen inbreng

Het verschilt per personeelslid wel een beetje in hoeverre deze tip wenselijk is, maar veel werknemers vinden het fijn als er ruimte is voor eigen inbreng. Denk aan een eigen project, met net wat meer verantwoordelijkheid. Ga hierover in gesprek samen en durf die ruimte te bieden! Dit is een belangrijke stap bij het inwerken van een nieuwe collega: zo vergroot je namelijk de vertrouwensband.

Ook interessant: Je dag productief beginnen? 6 tips voor het juiste ochtendritueel!

Check regelmatig hoe het gaat

In de eerste periode is het natuurlijk belangrijk om regelmatig te vragen hoe het gaat – zeker bij een stagiair inwerken! Zo laat je merken dat je om je nieuwe personeelslid geeft. Ook kan hij of zij zo altijd het hart luchten.

Een freelancer inwerken of stagiair inwerken: met onze tips komt het helemaal goed

Pas op met micromanagen

Hoewel betrokkenheid belangrijk is bij het inwerken van nieuwe medewerkers, moet je te allen tijde oppassen met micromanagen. Het is nooit gezond om je medewerkers te streng te controleren. Sterker nog: de werkresultaten worden hier vaak alleen maar minder van! Iedereen heeft baat bij wat vrijheid. Geef die dan ook.

Laat weten dat je openstaat voor vragen

Te streng controleren is dus niet de bedoeling, maar laat daarentegen wel weten dat je openstaat voor vragen! Zo zorg je er namelijk voor dat je collega zich open kan stellen en zaken of zorgen kan aankaarten. En dat zorgt weer voor een transparante samenwerking!

Plan momenten in voor overleg

Het werkt goed om op regelmatige basis in gesprek te gaan met je nieuwe collega in je bedrijf. Plan hier bijvoorbeeld wekelijks of tweewekelijks een momentje voor in: zo voelt je stagiair of freelancer zich gehoord. En met een vast tijdstip kunnen jullie dit gesprek allebei voorbereiden, om er iets waardevols uit te kunnen halen! Daar kan de samenwerking alleen maar van groeien.

Meer lezen? 8 handige tips voor het vinden van de juiste business coach

You Might Also Like