Lifestyle

Gebruik deze succesvolle strategie als je wil beleggen

Gebruik deze succesvolle strategie als je wil beleggen

Warren Buffet. Misschien heb je de naam eens voorbij horen komen. Hij is bekend en bovenal steenrijk geworden door zijn beleggingen in de aandelenmarkt. Zelfs zo rijk, dat zijn vermogen momenteel op meer dan 100 miljard dollar wordt gewaardeerd!

Dit artikel gaat je natuurlijk niet beloven dat jij ook 100 miljard kunt verdienen met een paar slimme trucjes. Maar wat je wel kunt leren is hoe Warren Buffet zijn aandelen kiest om mee te beleggen. En als je dat goed in de praktijk toepast, zeggen velen, dan kan zelfs iemand zonder een financiële achtergrond een mooi rendement behalen op de beurs. Laat je dus niet uit het veld slaan als fulltime moeder en ondernemer rondom financiën. Lees je mee?

Warren Buffett heeft een truc om zijn geld te verdienen op de aandelenmarkt, en hij zegt dat het een vaardigheid is die je op de basisschool kunt leren – ook al wordt het niet op scholen onderwezen.

Waardebeleggen

Om te begrijpen hoe Warren Buffett zijn aandelen kiest, is het belangrijk om te kijken naar de filosofie van Berkshire Hathaway. Berkshire heeft een lang gekoesterde en publieke strategie als het gaat om het aankopen van aandelen. Het bedrijf waar Buffet aandelen van koopt moet een consistent verdienvermogen hebben, een goed rendement op het eigen vermogen, bekwaam management hebben en redelijk geprijsd zijn.

Buffett behoort tot de waarde beleggende school, een strategie die in de jaren dertig van de vorige eeuw populair gemaakt is door Benjamin Graham. Waardebeleggen kijkt naar de intrinsieke waarde van een aandeel in plaats van zich te richten op technische indicatoren van de koersprijzen.

Het bepalen van de intrinsieke waarde vergt training. Je moet leren om officiële documenten zoals winst- en resultatenrekeningen van bedrijven te kunnen lezen. Dus, klik hier om verder te kunnen lezen over zelf aandelen kiezen.

Waardebeleggen

Waar let je op?

Je moet volgens Buffet (onder andere) kijken naar de ROE. Dit staat voor Return on Equity of in het Nederlands, rendement op eigen vermogen. Het is een maatstaf om winstgevendheid te bepalen. 

Het rendement op eigen vermogen wordt berekend door de nettowinst van een bedrijf te delen door het eigen vermogen van de onderneming.

Voorbeeld

Als een bedrijf een boekjaar afsluit met een ROE van 12% procent, dan zegt dit dat voor elke euro eigen vermogen er 12 cent winst gemaakt is. Of: voor een aandeel van €100 met een ROE van 12%, is er dus €12 winst gemaakt.

Dus: koop je een aandeel voor €100 en keert het bedrijf winst uit in de vorm van dividend voor €12, en ben je er zeker van dat dit voor de komende decennia zo zal blijven, dan pak je een rendement van 12% op je investering.

Daarna kun je overwegen of dit de beste investering is voor je geld, of dat het ergens anders beter wordt. Is het nergens beter? Dan zou Warren Buffet voor deze investering kiezen. Zo simpel is de strategie in de basis!

Natuurlijk moet je goed uitkijken naar andere getallen, aangezien bedrijven misschien wel een goed rendement kunnen neerzetten, maar ook een hoge schuld op hun schouders kunnen dragen. En dat is natuurlijk een hoger risico voor de continuïteit!

You Might Also Like