Business

Geld lenen als zelfstandige: opties en obstakels

Geld lenen als zelfstandige opties en obstakels

Ook als zelfstandig ondernemende moeder kan het water je soms aan de lippen staan of een investering noodzakelijk zijn. Dan is het fijn als je de mogelijkheid om geld te lenen. De realiteit is echter helaas dat het als zelfstandig ondernemer helemaal niet zo makkelijk is om een lening te krijgen. Dat komt omdat je, in tegenstelling tot iemand die in loondienst werkt, geen vast inkomen met zekerheid voor toekomst hebt. We zetten de opties en obstakels voor geld lenen als zelfstandige op een rijtje.

Doorlopend krediet

Bij sommige aanbieders van leningen is het als zelfstandig ondernemer mogelijk om een doorlopend krediet af te sluiten voor privédoeleinden. Met een doorlopend krediet wordt een maximaal bedrag vastgesteld dat je kunt lenen. Dit bedrag kun je gespreid opnemen, naar eigen behoefte. Daardoor is de rente wel variabel, omdat je op verschillende momenten geld opneemt. Uiteraard betaal je geen rente over het deel dat je uiteindelijk níet opneemt.

Persoonlijke lening

Een alternatief type lening voor privédoeleinden is een persoonlijke lening. In tegenstelling tot bij een doorlopend krediet leen je hierbij in één keer het totale bedrag en is de rente en de looptijd van tevoren vastgesteld. Wanneer je een voorkeur hebt voor een vastgestelde rente, dan is wellicht de beste optie voor jou. Je kunt een persoonlijke lening doorgaans boetevrij aflossen.

Zakelijke lening

Heb je geld nodig voor je onderneming, dan kun je proberen een zakelijke lening af te sluiten. Hier zitten doorgaans andere voorwaarden aan verboden dat bij een lening voor privédoeleinden. Je zult de kredietverstrekker moeten overtuigen van je plannen en dat de investering zich gaat terugbetalen. Vaak is een minimale omzet nodig om een zakelijke lening te kunnen krijgen wanneer je geen starter meer bent.

Zakelijke lening

BKR-registratie

Wellicht vraag je je af: hoeveel kan ik lenen? Een complicerende factor bij het afsluiten van elke lening voor privédoeleinden, is een registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Hier staan van alle Nederlanders de leningen en afbetaling geregistreerd. Kredietverstrekkers kunnen deze registratie inzien en leveren er informatie aan over jouw leningen en afbetalingen. Ook een auto op afbetaling of een telefoonabonnement met toestel kunnen hier geregistreerd zijn. Lopen deze betalingen nog, dan kan dit betekenen dat je minder kunt lenen. Heb je ergens een achterstand met betalen, dan kan dit resulteren in een negatieve BKR-registratie. Dat kan voor kredietverstrekkers een reden zijn om je helemaal geen lening te verstrekken.

Studieschuld

Gelukkig is er ook nog goed nieuws over leningen in combinatie met BKR-registratie, namelijk het volgende: heb je een studieschuld, dan staat deze niet geregistreerd bij het BKR. Dit is omdat je je studielening niet van een kredietorganisatie hebt gekregen, maar van de overheid geleend hebt. Deze verstrekt hier geen informatie over.

Nog geen drie jaar ondernemer

Bij een zelfstandig ondernemer is het moeilijk om het inkomen te bepalen. Dit inkomen is doorgaans niet van een vaste hoogte en ook niet zeker, in tegenstelling tot bij iemand die in loondienst is en een contract voor onbetaalde heeft. Daarom kiezen kredietverstrekkers er vaak voor om de laatste drie boekjaren als graadmeter te nemen. Dat betekent ook dat je een probleem kunt hebben als je nog geen drie volledige boekjaren hebt gedraaid.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply