Rennen, vliegen, haasten! Herkenbaar voor jouw ochtendroutine? Van een file voor de badkamer tot zonder ontbijt de deur uit: als je geen goede planning hebt in de ochtend, begint je dag niet lekker. Hoe zorg je voor een goede ochtendroutine voor jou én je gezin? Lees onze slimme tips!
Sta op tijd op
Het is een cruciaal punt om haast te voorkomen en dus een goede ochtendroutine te ontwikkelen: sta op tijd op. Snoozen past niet langer in het schema! Hoewel het zeker moeilijk kan zijn om op te staan als je nog lekker in bed ligt, heb je er absoluut baat bij om net die tien minuten langer de tijd te hebben om je klaar te maken. Maak hier een gewoonte van!
Sta eerder op dan je kinderen
Hoewel het belangrijk is dat iedereen op tijd wakker is, doe je er goed aan om zelf nog net iets eerder op te staan dan je kinderen. Zo kun je de ochtendroutine beter in banen leiden: als jij al net een stap verder vooruit bent, kun je bijspringen bij je kids waar nodig. Zeker als ze nog hulp nodig hebben bij het ontbijten of aankleden.
Ook lezen: 3 snelle tips om tandenpoetsen leuk te maken voor je kind
Ochtendroutine: ontbijt voorbereiden
Om ervoor te zorgen dat de boel ’s ochtends op rolletjes loopt, kan een goede voorbereiding ook zeker helpen! Zo kun je het ontbijt al zo goed mogelijk klaarzetten: zorg voor een dienblad waar het beleg en brood op wordt verzameld. Die zet je in één beweging op tafel ’s ochtends – op de spullen uit de koelkast na. Maar zelfs in je koelkast kun je zo’n verzamelplateau maken. Elke minuut tijdwinst is immers een belangrijke minuut op een gehaaste ochtend.
Kleding klaarleggen in de avond
Net als het ontbijt kun je ook de outfits voor de volgende dag vooraf klaarleggen. ’s Avonds alvast bedenken wat je de dag erna aantrekt kan écht stress voorkomen. Na het douchen heb je zo immers in no time je outfit aan. Een heerlijk vooruitzicht! Leg het liefst de kleding klaar voor iedereen in het gezin – nóg meer tijdwinst.
Een goed begin van de dag: gezelligheid!
In veel gezinnen is het een pijnpunt dat de ochtenden ongezellig zijn. Van een ochtendhumeur tot ongelukjes zoals het laten vallen van een glas melk: irritaties ontstaan al gauw. Zorg daarom voor zoveel mogelijk gezelligheid. Wek je kinderen met een vrolijke houding. Zet een muziekje aan. Dat maakt het al veel beter! Het kan je kids zelfs motiveren om wat meer op te schieten.
Schrijf de planning voor de ochtendroutine op
Als het structureel niet lukt om een goede ochtendroutine aan te houden, kan het helpen om een planning op te stellen. Zo weet iedereen in het gezin waar hij of zij aan toe is! Precies: het is slim om zo’n planning per gezinslid op te stellen. Noteer bijvoorbeeld alle namen en bijbehorende taken onder elkaar, op een bord aan de muur in de woonkamer of keuken. Qua tijdvakindeling kun je denken aan zo’n tien à vijftien minuten, waar steeds een taakje in wordt geplaatst – van douchen tot ontbijten, van tandenpoetsen tot het aantrekken van de schoenen en jas.
Een ochtendroutine die voor iedereen werkt
Bij het maken van een planning voor je ochtendroutine is het slim om deze te optimaliseren voor iedereen in het gezin. Zo hoeft niet iedereen op precies hetzelfde moment hetzelfde te doen – het ontbijt misschien uitgezonderd. Zorg juist dat het ene kind een kwartier eerder onder de douche staat dan het andere kind: maak de ochtendroutine voor je kinderen naadloos aansluitend op elkaar, zónder dat ze elkaar in de weg zitten. Dat is pas een goed begin van de dag!
Lees ook: 7 tips voor gezonde ontbijtjes voor jou én je hele gezin!