Business

Heb jij het ondernemerschap in je?

Kun je ondernemen leren? Jazeker, er zijn vele opleidingen en cursussen op de markt waarmee je kan leren ondernemen. Maar als het ondernemen je niet ligt, dan zul je ook nooit het ondernemerschap in je hebben. Dat wil niet zeggen dat het niet zal lukken, maar je zult waarschijnlijk al snel weer iets anders willen doen.

Ondernemen is mooi, je hebt een stuk meer vrijheid dan dat je voor een baas zou werken. De meeste ondernemers zijn na de middelbare school gaan ondernemen, zij hebben het met vallen en opstaan zichzelf aangeleerd. Zo ben ik zelf ook zonder enige opleiding na een aantal jaren voor een baas te hebben gewerkt gaan ondernemen. Inmiddels ben ik al ruim 3 jaar succesvol ondernemer.

Wil je gaan ondernemen maar ben je onzeker?

Probeer die onzekerheid weg te nemen, door niet meteen uit het bedrijfsleven te stappen. Begin eerst met analyses te maken, bekijk waar je kansen in de markt ziet, en het belangrijkste zoek naar oplossingen. Want als iets niet slaagt, zul je daar een oplossing voor moeten verzinnen, probeer of je van te voren je oplossing al klaar kan hebben.

Het belangrijkste is misschien wel, ga niet ondernemen als je er niet 100% achter staat. Je moet jezelf ervan overtuigen dat jouw product geweldig is, want als je zelf niet achter je product staat, dan zal het ook nooit succesvol worden. Zo schrijf ik alleen blogs in samenwerking met bedrijven waar ik achter sta.

Er is vast wel iemand in je familie of vriendenkring die ondernemer is, vraag hem of haar het hemd van het lijf. Bereid je wel voor op een lading kritiek, maar onthou dat je dat altijd kan opvatten als opbouwende kritiek.

Heb jij het ondernemen al in je?

Sommige mensen hebben het ondernemen al van jongs af aan in zich. De meest voorkomende kenmerken zijn: een probleemoplossend vermogen; als ondernemer moet je in staat zijn om snel en accuraat problemen op te kunnen lossen, inzicht verkrijgen; vroeger was het krijgen van klanten een stuk makkelijker, tegenwoordig moet je daar veel meer je best voor doen. Onafhankelijkheid; je kunt nu niet meer terugvallen op je baas, je staat er helemaal alleen voor. Een afwachtende houding aannemen, daar kom je niet ver mee.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply