Business Lifestyle

Help de vakantie komt eraan! Hoe moet dat met mijn bedrijf?

Ik zie de angstige reacties al her en der voorbij komen. Ondernemers die er tegenaan lopen dat de vakantie periode binnenkort gaat beginnen en niet weten hoe ze dit aan moeten vliegen. Zelf gaan ze op vakantie, hun klanten gaan op vakantie en veel ondernemers hebben ook nog schoolgaande kinderen die straks 6 weken thuis zijn. Help, wat nu?!

Voordat je in de paniek stand schiet is het eerst slim om bepaalde dingen op een rijtje te zetten.

Maak een lijst

Maak een lijst van dingen die moeten gebeuren voordat de vakantie aanbreekt, denk hierbij aan klant deadlines. En ook aan blogs die je in de zomertijd online wilt laten komen of andersoortig content zoals nieuwsbrieven en social media. Deze dingen zijn namelijk op voorhand al te voorzien en kunnen dan ook van tevoren al gemaakt worden.

Wees kritisch en ga slim om met je tijd

Wees kritisch met je tijd. Dit is eigenlijk een tip die het hele jaar door geldt, maar in vakantie tijd nog meer dan normaal. Je hebt namelijk vaak een stuk minder tijd. Gun jezelf in de zomer ook de tijd om niet te werken en om aangepaste uren te hebben. Wees ook kritisch met hoeveel tijd je ook werkelijk gaat hebben en wat je daarin allemaal kunt doen. Houd voor jezelf dus ook een schema bij met hoeveel tijd een bepaalde taak kost. Want weet je bijvoorbeeld dat het schrijven van een blog 2 uur kost en je hebt straks in de vakantie periode slechts 2 uur per dag dan is dat al 1/5e van je tijd. Je kunt dan dus beter die blog vooraf al schrijven in plaats van in je vakantie periode.

Doe alleen de dingen die echt nodig zijn en jouw bedrijf in die periode een stap verder gaan helpen. Oude blogs optimaliseren? Je mailbox opschonen? Je website verbeteren? Allemaal dingen die belangrijk zijn, maar moet dat echt in de zomerperiode? Of kun je dit beter doen na de zomer wanneer je weer tijd hebt.

Huur iemand in

Of nog beter: huur iemand in voor dit soort taken. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een virtual assistant of een personal assistant. Ik zelf heb iemand die bijvoorbeeld al mijn interviews uitwerkt en die mijn mailbox schoon houd. Dat doe ik niet alleen in de zomer, maar ook nu al. Maar mocht jij echt alleen voor de zomer iemand zoeken: er zijn altijd mensen die deze taken tijdelijk voor je uit handen willen nemen.

Laat los

En dan de laatste maar wel belangrijkste tip: laat het los en geniet. Je bent gestart met je eigen bedrijf omdat je graag meer vrijheid en tijd wilde. Neem die tijd dan ook. Je hoeft niet altijd hard te werken en juist ook wanneer je een gezin hebt is het goed om tijd voor hen vrij te maken, maar ook voor jezelf.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply