Business Mama

Hoe creëer je een goede balans op je “mamadag”?

Als moeder met een eigen bedrijf herken je dit misschien wel. Je plant regelmatig een dag in om samen met je kinderen te spenderen, maar als ondernemer sta je eigenlijk altijd ‘aan’. Dus de ideeën voor je bedrijf, de to do lijst, alles blijft maar in je hoofd rondspoken terwijl je bezig bent met een toren bouwen samen met je kind.

Dit kost onwijs veel energie en bezorgt mij ook vaak hoofdpijn. Ik ben er niet 100% voor mijn kind, maar kan ook niet met mijn bedrijf bezig zijn. Heel frustrerend. Het tempo op werkdagen ligt ook ontzettend hoog, dus wanneer je een mamadag hebt is het lastig aanpassen aan het rustige tempo met je kinderen.

Hoe zorg je er nu voor dat jouw mamadag niet meer energie kost, maar energie oplevert? Hoe creëer je een goede balans op deze “mamadag”? Ik vertel je hoe ik ermee om ga.

Pas je tempo aan

Als ondernemer heb je vaak een enorm hoog tempo. Je hebt dan ook ontzettend veel te doen op een dag. Allerlei kleine taken, er zitten wel duizend dingen in je hoofd. Toch is het goed om je tempo aan te passen. Om deze te verlagen. Stel minder eisen aan jezelf. Maak geen lijst van dingen die gedaan moeten worden, maar alleen een kort lijstje van wat je VANDAAG wilt doen. Wat kost er weinig tijd en weinig concentratie? Deze dingen kun je makkelijk doen op je mamadag. Bijvoorbeeld als je kinderen even zelf spelen of een middagslaapje doen.

Het is wel belangrijk dat je deze lijst op je werkdag maakt. Plan alvast in wat je wilt doen wanneer je kind slaapt. Je kunt ervoor kiezen om dan te gaan werken, maar ook om zelf ook rust te pakken. Want dat hoort bovenaan jouw lijstje te staan. Denk aan jezelf, ga lekker ontspannen en zorg zo voor veerkracht.

Houd een notitieboekje bij de hand

Ben je lekker met de duplo een kasteel aan het bouwen samen met je kind schieten de beste ideeën door je hoofd. Dwing jezelf niet om deze te onthouden maar schrijf ze gewoon op. Zorg dat je een notitieboekje inclusief pen bij de hand hebt zodat je dit idee gewoon even kunt opschrijven en weer door kunt gaan met het spelen.

Doe iets buiten de deur

Wanneer je iets leuks buiten de deur gaat doen samen met je kind gebeurd het minder snel dat je toch nog even achter die computer kruipt. Daarnaast kost het vaak ook minder energie omdat je kind heel wat makkelijker zelf kan spelen. Zo gaan wij regelmatig naar een binnenspeeltuin waar mijn jongste zoon dan heerlijk kan spelen terwijl ik op mijn gemak koffie drink. Natuurlijk speel ik dan ook met hem mee, maar dat hoeft dan niet continu.

Bijkomend voordeel: na zo’n uitje slaapt mijn zoontje altijd net wat vaster én langer. Heb ik tijd om even iets voor mezelf te doen en om ook nog wat taken van mijn to do lijst te strepen.

Zorg voor back-up

Lukt het je echt niet om dingen los te laten, denk dan eens aan een fijne back-up zoals een Virtual Assistant. Hij of zij kan jou ontlasten met de kleine taken zoals je mailbox bijwerken, je administratie en nog veel meer. Dat zorg voor zoveel meer rust. Een echte aanrader dus.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply