Als ondernemer verdien je geen geld als je niet werkt. Als je zwanger bent – en later als je een kindje hebt gekregen – is het tijdelijk niet mogelijk om te werken. Dit betekent dat je geen inkomsten hebt. Gelukkig is er een uitkering voor zwangere ondernemers en ondernemers die net bevallen zijn. Deze uitkering wordt ook wel de Zelfstandig en Zwanger-regeling of ZEZ genoemd. Meer over deze regeling, lees je op deze pagina.
Wat houdt de Zelfstandig en Zwanger-regeling in?
Volgens de Zelfstandig en Zwanger-regeling heb je recht op een uitkering van ten minste 16 weken tijdens en net na je zwangerschap. De periode van de uitkering start 4 tot 6 weken voor de dag dat je moet bevallen. Vervolgens heb je recht op minimaal 10 weken zwangerschapsuitkering na de bevalling.
De maximale uitkering van de ZEZ-regeling is gelijk aan de hoogte van het minimumloon. Dit betekent dat je in de weken dat je niet kunt werken door je zwangerschap en daarna door je bevalling, een minimumloon krijgt van de overheid. Echter, heb je in het kalenderjaar voordat je zwangerschapsuitkering in ging minder dan 1225 uur gewerkt als zelfstandige? Dan krijg je een lagere uitkering. Je krijgt de maximale uitkering enkel als je in het kalenderjaar voordat je uitkering in ging, ten minste 1225 uur als zelfstandige gewerkt hebt.
De voorwaarden van de Zelfstandig en Zwanger-regeling
Om van de Zelfstandig en Zwanger-regeling te kunnen profiteren, moet je aan een van de drie volgende voorwaarden voldoen:
– Je bent zelfstandige.
– Je bent zelfstandig beroepsbeoefenaar, zoals freelancer, huisarts of particuliere huishoudelijke hulp.
– Je bent meewerkend echtgenote of partner van een zelfstandige. Let op: je moet in dit geval wel aantoonbaar meewerken in het bedrijf van je echtgenoot of partner.
Voldoe je aan een van deze drie voorwaarden? Dan heb je recht op de zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen.
No Comments