Business Mama

Hoe maak je een goede weekplanning als ondernemende moeder?

Voordat ik ondernemer was maakte ik nooit weekplanning. Ik deed dagelijks of om de dag boodschappen en plande eigenlijk vrijwel niets in. Behalve tandartsafspraken. Echter sinds ik ondernemer ben merk ik dat deze manier van werken niet zo handig is. Ik krijg veel te weinig gedaan en heb geen overzicht in wat er moet gebeuren. Daarom ben ik gestart met het maken van een weekplanning. En ik vertel jou in dit artikel hoe je nu een goede weekplanning kunt maken als moeder en ondernemer.

Geen goed of fout

Als eerste wil ik even aangeven dat er geen goed of fout is. Het is aan jou om te ontdekken wat voor jou werkt en wat niet. Zo maakt de een haar planning op de maandagochtend en de ander op zondagavond. Ik hoor bij de laatste groep, ik vind het fijn om maandag direct aan de slag te kunnen en te weten hoe de week eruit ziet. Daar offer ik graag een minuut of 15 voor op tijdens mijn weekend.

Maar wil jij bijvoorbeeld echt niet werken op zondag en voelt dit als werk dan is mijn advies om het op maandagochtend te doen. Direct wanneer je dag begint.

Tips voor het maken van een weekplanning

Ik geef hieronder tips naar aanleiding van wat voor mij werkt. Probeer ze vooral uit om te zien of het bij jou past ja of nee.

  • Werk met een fysieke agenda of weekplanner. Door op papier een overzicht van je week te maken zie je veel gemakkelijker waar er nog ruimte is en waar helemaal niet.
  • Zet afspraken die al vast staan als eerste in je weekoverzicht. Zijn er daarnaast nog dingen die je graag zou willen. Bijvoorbeeld tijd voor jezelf of een uitjes met je partner? Houd je ook rekening met de kinderen?
  • Bekijk dan op welke dagen en tijden je zou kunnen werken. Misschien zitten je kinderen al op school en zou je onder schooltijd kunnen werken.
  • Maak een lijst met dingen die je beslist gedaan moet hebben aan het einde van de week. En wees kritisch. Soms denk je dat iets prioriteit heeft maar is dat niet zo.
  • Evalueer je week. Waren er dingen waar je meer van wilt in de komende week? En zijn er dingen geweest die je liever niet terug ziet? Misschien had je het te druk met sociale afspraken en wil je daar minder van de week erop of wellicht meer. Daar kun je dan rekening mee houden met de volgende week planning.

Als laatste werk ik zelf met vaste dagen. Ik plan een dag in de twee weken in om content te creëren voor mijn blogs, nieuwsbrieven en social media. En een dag in de maand voor de administratieve taken. Daarnaast zou ik graag willen werken met thema dagen. Dus bijvoorbeeld maandag = klantdag, alleen op die dagen maak ik klantafspraken. En dinsdag is zelfontwikkelingsdag, waarop ik cursussen volg, boeken lees, tijd voor mezelf neem. En zo verder. Dit heb ik echter nog niet geïmplementeerd. Maar mocht ik dit gedaan hebben en tevreden zijn zal ik hier zeker weer een blog over schrijven.

Heb jij nog aanvullende tips voor het maken van een weekplanning?

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply