Lifestyle

Houten speelgoed; dit zijn de voordelen!

Houten speelgoed; dit zijn de voordelen!

Je huis staat er vol mee; speelgoed! Kwaliteitsspeelgoed, maar vaak ook speelgoed dat heel kwetsbaar is en enkele weken al stuk gaat. Neem bijvoorbeeld LEGO, Playmobil, Duplo of Hubelino; speelgoed van plastic, maar het is duurzaam, leerzaam en gaat jarenlang en generatie op generatie mee. Toch heeft houten speelgoed veel voordelen ten opzichte van plastic speelgoed. In deze blog lees je alles over de voordelen van houten speelgoed, voor binnen en voor buiten.

Houten speelgoed is duurzaam

Een groot voordeel van houten speelgoed is dat het duurzaam is, in de zin dat het veel langer meegaat. Plastic speelgoed gaat vaak maar eventjes mee en het belandt alweer op de afvalberg omdat het stuk is gegaan. Niet goed voor de aarde. Speelgoed van hout is van een zeer goede kwaliteit, onverslijtbaar en gaan jarenlang, zelfs generaties lang mee. Daarom kiezen veel scholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen voor houten speelgoed. Speelgoed van hout is wel duurder, maar je haalt het er binnen no-time weer uit omdat het ook vele jaren langer meegaat.

Speelgoed van hout is veilig

Natuurlijk willen we allemaal dan onze kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Maar, het speelgoed moet dan wel veilig zijn. Nu is het zo dat bij het produceren van plastic speelgoed schadelijke stoffen vrij kunnen komen. Bij het produceren van houten speelgoed is dat niet het geval. Houten speelgoed is gemaakt en behandeld met natuurlijke materialen. Daarom is het ook veel veiliger voor je kindje.

Er is nog een reden waarom houten speelgoed over het algemeen veiliger is. Waar plastic speelgoed vaak uit kleine onderdelen bestaat, bestaat houten speelgoed veelal (niet altijd) uit grotere stukken. Kleine onderdelen kunnen ingeslikt worden door kleine kinderen die nog alles in hun mond stoppen en dat is niet gezond en bovendien gevaarlijk. Grote stukken hout kunnen niet in de mond worden gestopt en is daardoor een stuk veiliger.

Tijdloze vormgeving

Tijdloze vormgeving

Speelgoed van hout heeft vaak een simpele en tijdloze vormgeving, maar is o zo prachtig. Daardoor gaat speelgoed van hout generatie op generatie mee. Denk maar een aan de houten legpuzzels die al van jouw overgrootoma zijn geweest en die, behalve dat ze wat gedateerd zijn, nog in een prima staat verkeren. Het kost wel ietsje meer, maar het is absoluut een investering in de toekomst. En hoe leuk is het om jouw kinderen speelgoed aan te bieden waar jij vroeger zoveel plezier aan beleefd hebt. Een feest der herkenning!

Het stimuleert de creativiteit

Afleidende geluidje en knipperende lichtjes, dat is waar het speelgoed van tegenwoordig vaak mee uitgerust is. Speelgoed van hout is wat eenvoudiger. Ze hebben vaak geen lichtjes en geluidjes. Kinderen hebben tijdens het spelen meer uitdaging en fantasie nodig om hun spel te bedenken. Wat is er nu mooier dan dat kinderen hun eigen sirene maken bij een politieauto, ziekenauto of brandweerwagen.

Ook voor buiten

Houten speelgoed is niet alleen voor binnen, ook voor buiten is genoeg te vinden als het gaat op houten speeltoestellen. Denk eens aan een zandbak, een houten speelhuisje of een schommel, allen kunnen ze gemaakt zijn van hout. Hout geeft een natuurlijke uitstraling en past goed in het tuinlandschap. Het wordt gezien als één geheel met de tuin. Daarnaast is houten speelgoed zeer geschikt bij extreme temparturen. Het wordt niet extreem warm tijdens een hete zomer, maar ook niet extreem koud tijdens een koude winter. Kinderen kunnen het dus gewoon aanraken. Bij een goede behandeling zal houten speeltoestellen ook jarenlang meegaan!

You Might Also Like