Business Mama

Is studeren als moeder zwaar?

Studeren als moeder

Waarschijnlijk ben je best blij als je je studie hebt afgerond. Je hoeft niet meer terug naar de schoolbanken, maar kunt nu het werkende leven in. Als je dan ook nog moeder wordt, zitten je dagen zo vol. Werken, zorgen voor de kinderen en tussendoor nog wat aandacht geven aan je man of vriend… de weken vliegen voorbij. Maar wat als je een nieuwe opleiding wilt beginnen? Is studeren als moeder te doen, of is het te zwaar?

De reden om te gaan studeren

Of studeren als moeder zwaar is, hangt allereerst af van de reden waarom je gaat studeren. Ga je studeren uit interesse, zonder verdere drijfveer, dan kun je na een tijdje je motivatie kwijtraken in de drukte van alledag. Maar als je het doet omdat je dan kans maakt op een betere baan is dat al een stuk sterkere motivatie. Misschien wil je je omscholen of wil je eindelijk je droombaan bereiken. Hoe sterker je motivatie, hoe minder zwaar de studie voor je zal zijn.

Wanneer en hoe lang studeer je?

Een fulltime opleiding kan best zwaar zijn, zeker als je er helemaal niet aan gewend bent. Als je je opleiding combineert met werken en het gezin, is studeren ook zwaar. Je moet dan goed opletten wanneer en hoe lang je gaat studeren. De meeste moeders kiezen voor een studie die bijvoorbeeld een avond of een ochtend in de week wordt gegeven, waarnaast ze dan in hun eigen tijd nog huiswerk kunnen maken. Een kortere opleiding is minder zwaar dan een lange opleiding, omdat het eind al in zicht is.

Een goede studieplaats en genoeg rust

Als moeder studeren

Studeren met twee gillende kinderen over de vloer die je telkens afleiden is erg moeilijk. Dat is veel zwaarder dan wanneer je kunt studeren terwijl je kinderen op school zijn of bij de gastouder. Je moet dus een goede studieplaats vinden en genoeg rust om je te kunnen focussen. Het kan verstandig zijn om ergens anders te studeren, bijvoorbeeld in de bibliotheek of in een internetcafé. Want thuis raak je ook snel afgeleid door alle klusjes die nog gedaan moeten worden en die ‘wel even tussendoor kunnen’. Deze 4 nadelen van thuiswerken ga je ook herkennen als je een studie volgt.

De juiste studie

De juiste studie is niet alleen het kiezen van een goede opleiding, maar ook van een goede opleidingsvorm. Misschien doe jij het het beste als je klassikaal les krijgt. Maar het kan ook zijn dat jij beter presteert als je thuis kunt studeren aan de hand van een internet opleiding. Wel is bewezen dat een studie met goede begeleiding heel veel uitmaakt. Hoe beter je begeleid wordt door een docent, hoe groter de kans dat je je studie kunt volhouden en succesvol afronden.

Studeren als moeder is zwaarder dan wanneer je geen kinderen hebt. Je bent meestal behoorlijk moe aan het eind van de dag. Maar toch is het zeker de moeite waard. Juist als moeder moet je werken aan je toekomst. Denk ook alvast vooruit: wat wil je gaan doen als je jongste kind naar de middelbare school gaat? Ben je daar al klaar voor? Er komt een moment dat je kinderen het huis uit gaan. En dan is het alleen maar goed als jij al gewerkt hebt aan een goede toekomst met een baan waar je blij van wordt.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply