Mama

Je werk weer oppakken na de bevalling en zwangerschapsverlof

Je werk weer oppakken na de bevalling en zwangerschapsverlof

Afhankelijk van het aantal weken verlof dat je voor de bevalling hebt opgenomen heb je recht op 10 tot 12 weken verlof na de bevalling. Sommige moeders kijker ernaar uit om weer aan het werk te gaan, maar sommige moeders zien het helemaal niet meer zitten om aan het werk te gaan. Het voordeel van werken buiten de deur is dat je je sociale leven behoudt, een nadeel is natuurlijk dat het soms best wat stress kan opleveren.

Zonder stress weer aan het werk

Je zult merken dat wanneer je buiten de deur werkt en een baby hebt, dat behoorlijk wat planning vereist. Meestal is het een en al ge-stress s’morgens, dan kom je niet uitgerust aan op je werk. Het beste is dus om zoveel mogelijk de avond van te voren dingen voor te bereiden en alles klaar te leggen. Ook is het verstandig om een half uur van te voren op te staan, je start de dag dan al een stuk rustiger. Voel je je nog steeds opgejaagd, sta dan nog eens 10 minuten vroeger op.

Wanneer je baby nog niet doorslaapt

Vaak slapen baby’s nog niet door, maak daarom samen met je partner als je die hebt een slaapschema. Wissel met elkaar de nachten af, de ene nacht zorg jij voor de baby en de andere nacht doet je partner dat. Ook kun je ervoor kiezen om op een andere kamer te gaan slapen, een goede nachtrust zorgt ervoor dat je een leukere partner en collega bent. Geef je borstvoeding? Zorg dan dat je voldoende hebt gekolft, je kunt de moedermelk in de koelkast of vriezer bewaren.

Borstvoeding en werken

Het eerste waar je als newborn mama aan denkt als je hebt besloten om borstvoeding te gaan geven, is hoe je dat gaat combineren als je weer aan het werk gaat. Maar daar hoef je je geen zorgen over te maken, je werkgever is namelijk verplicht om je gedurende 9 maanden na de bevalling je de tijd te geven om te kunnen voeden of kolven. Daarnaast is je werkgever verplicht om je een rustige ruimte te geven waar je kunt kolven. Tijdens je zwangerschap dien je hier afspraken over te maken met je werkgever.

Afhankelijk van het aantal uur dat je per dag werkt, kun je het met een beetje structuur zo plannen dat je de kleine thuis kunt voeden. Werk je een volle werkdag en is je werk in de buurt van je huis, dan kun je tussentijds een naar je baby gaan om te voeden. Ga je je baby op je werk voeden? Dan moet je werkgever een rookvrije ruimte om te kunnen kolven aanbieden.

Ouderschapsverlof

Iedereen die langer dan 1 jaar in dienst is heeft recht op ouderschapsverlof. Je werkgever is verplicht om je ouderschapsverlof te geven. Het aantal uren ouderschapsverlof is afhankelijk van het aantal uur waarvoor je staat ingeschreven op je contract. Je mag tot op zekere hoogte zelf bepalen hoe je de ouderschapsverlof in wilt delen, je kunt het verlof bijvoorbeeld ineens opnemen, of deels opnemen. Maar let er wel op dat ouderschapsverlof onbetaald verlof is. Wel bouw je pensioen en vakantiedagen op over de opgenomen verlofdagen. Andere voorwaarden zijn afhankelijk van de CAO dat jouw werkgever hanteert. Minimaal 2 maanden voor het verlof moet je werkgever op de hoogte zijn van de aanvraag.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply