Mama

Is je kind ’s nachts vaak wakker? Zó zorg je dat je kind beter doorslaapt!

Is je kind ’s nachts vaak wakker? Zó zorg je dat je kind beter doorslaapt!

Het ene kind slaapt ’s nachts als een roosje, het andere kind wordt regelmatig wakker en komt moeilijk weer in slaap. Soms lijkt er geen peil op te trekken. Toch zijn er verschillende tips, die in ieder geval het proberen waard zijn: zo kun je je kind laten doorslapen! Nachtrust is immers belangrijk, voor het hele gezin. We hopen dat we je een handje kunnen helpen.

Juiste inrichting van de slaapkamer

Hoe kun je je kind laten doorslapen? De inrichting van de slaapkamer speelt een grote rol! Zorg dat de kinderkamer opgeruimd en netjes is, zodat het een rustige omgeving vormt. Het is fijn als de gordijnen genoeg verduisteren, zodat je kind niet direct wakker wordt bij de eerste zonnestralen. Hang tevens een nachtlampje op, voor het inslapen. Zorg dat het niet te warm en niet te koud is in de kamer, en dat het er stil is.

Kind in slaap laten vallen: avondritueel

Een kind heeft baat bij ritme en structuur. Een avondritueel past zeker in dit plaatje, en kan zelfs je kind beter laten doorslapen. Slaaptips voor kids zijn dan ook: richt een passend avondritueel in. Laat je kind op tijd naar bed gaan. Schermtijd kan het beste al een tijd voor het slapengaan voorbij zijn. Klets voor het slapengaan bijvoorbeeld nog even samen. Een boek voorlezen werkt ook goed. Door een vaste structuur aan te houden, went je kind aan het inslapen én doorslapen.

Ontspanningsoefeningen voor het slapengaan

Merk je dat het voor je kind moeilijk is om de structuur rondom het slapen aan te houden, omdat hij of zij nog veel energie heeft ’s avonds? Denk dan aan ontspanningsoefeningen. Kinderyoga is een ideale optie. Ook ademhalingsoefeningen zijn het proberen waard. Dit maakt je kind rustig in het hoofd en het lichaam, wel zo handig rondom bedtijd.

Controleren op lichamelijke oorzaken

Soms kunnen er ook lichamelijke oorzaken ten grondslag liggen aan het slechte doorslapen. Denk aan darmproblemen of een middenoorontsteking, waardoor je kindje wakker wordt. Ook allergieën kunnen een rol spelen. Je kunt hier onderzoek naar laten doen.

Slaapproblemen kinderen: angst en paniek bij slapen

Kinderen kunnen last hebben van angst en paniek ’s nachts. Zo kunnen ze bang zijn dat er iets engs of onverwachts gebeurt, in een donkere kamer, waar papa of mama niet direct in de buurt is. Nachtmerries komen tevens vaak voor. Praat hierover met je kind, en probeer te helpen. Neem nachtmerries daarbij serieus. Merk je dat het echt extreem is, en invloed heeft op je kind door laten slapen? Dan is het raadzaam om op zoek te gaan naar de oorzaak, en wellicht zelfs aan therapie te denken om weer van de angst af te komen.

You Might Also Like