Mama

Hebben je kinderen vaak ruzie thuis? 6 tips om ruzie te verminderen

Hebben je kinderen vaak ruzie thuis? 6 tips om ruzie te verminderen

Je wilt het liefst natuurlijk dat het altijd een gezellige boel is thuis. Dat iedereen in harmonie met elkaar leeft. Helaas is dat niet altijd haalbaar. Hebben je kinderen vaak ruzie? Het kan moeilijk lijken om bijvoorbeeld een ruzie tussen broer en zus op te lossen. We hopen dat we je op weg kunnen helpen met onze tips.

Kinderen maken ruzie: laat het ze zelf oplossen

Hoewel je misschien de neiging hebt om direct bij te springen als je kinderen elkaar in de haren vliegen, kun je het soms toch beter even z’n beloop laten gaan. Als het er enorm hard aan toegaat, is het natuurlijk een ander verhaal. Maar vergeet niet dat het ook goed is als je kids hun frustraties kunnen uiten: het hoort er toch ook een beetje bij. Het kan daarnaast alleen maar erger worden als je je er meteen mee gaat bemoeien – even in de gaten houden dus, maar nog niet altijd meteen ingrijpen.

Ruzie tussen kinderen: geef ze de ruimte

Als de kinderen vaak ruzie hebben, doe je er meestal goed aan om ze de ruimte te geven. Laat ze bijvoorbeeld niet steeds samen spelen, maar liever alleen. Het is dan misschien wat minder gezellig, maar voorkomt wel een hoop gedoe. Je kunt een goede band helaas niet forceren.

Leestip! Hoe ontwikkel je een goede band met je stiefkind(eren)?

Ieder een eigen plek om te spelen

Hoe zorg je ervoor dat je kinderen minder ruzie hebben door ze de ruimte te geven? Dit kun je ook letterlijk opvatten: zorg dat je kinderen ieder een eigen speelhoek hebben. In hun eigen kinderkamer bijvoorbeeld. Maar net zo goed in de woonkamer: de linkerkant is voor het ene kind, de rechterkant voor het andere kind. Dit zorgt voor duidelijkheid.

Broer en zus ruzie: geen speelgoed delen

Als je kinderen veel ruzie hebben om het speelgoed, is het vaak een slimme oplossing om het speelgoed niet te delen. Hoe heerlijk dat ‘samen spelen, samen delen’ ook klinkt: in de praktijk pakt dit soms simpelweg niet goed uit. Dan kunnen de kids maar beter met hun eigen speelgoed spelen.

Ruzie goedmaken tips: praat erover

Het is voor (kleine) kinderen dan misschien nog wat moeilijk om over hun gevoelens te praten, maar toch kun je hier maar beter zo vroeg mogelijk mee beginnen. Zo leren je kinderen om naar elkaar uit te spreken waar ze boos over zijn. Dit draagt eraan bij dat ze elkaar beter kunnen gaan begrijpen. Als ouder kun je hier een actieve rol in spelen door voorbeelden te geven, zodat je kinderen leren hoe dit moet.

Veel ruzie in gezin: grenzen stellen

In het kader van praten over de ruzie is het ook verstandig om grenzen op te stellen. Dit kan voor elk kind anders zijn, of dit kun je juist gelijk stellen binnen het gezin. Denk bijvoorbeeld aan: als er drie keer ‘Nee!’ wordt gezegd, dan is dat een stopteken. Of stel simpelweg ‘Stop!’ in als stopteken. Zorg dat dit voor iedereen voortaan duidelijk is, en treed ook streng op als er niet naar wordt geluisterd. Dat zal soms helaas nodig zijn om de harmonie terug te krijgen!

You Might Also Like