Mama

Dít zijn de 7 voordelen van kinderopvang

Dít zijn de 7 voordelen van kinderopvang

Het kan een moeilijke overweging zijn: wel of geen kinderopvang? Of: hoeveel dagen wil je je kind daar laten zijn? Soms lijkt er een focus te liggen op de nadelen van kinderopvang. Anderzijds zitten er juist ook veel verschillende voordelen aan! De kinderopvang is namelijk leerzaam én vermakelijk voor je kind. Benieuwd hoe dit precies zit? We zetten de voordelen van de kinderopvang in deze blog voor je op een rijtje.

Voordelen kinderopvang: goed voor de sociale vaardigheden

Als mens moeten we in ons leven met veel verschillende mensen omgaan. Het is goed om dit al op jonge leeftijd aan te leren: de kinderopvang helpt bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Dat is een belangrijk voordeel van de kinderopvang! Je kindje ontmoet de andere kinderen en de begeleiders – en leert zo al vroeg om samen te spelen, rekening te houden met elkaar en voor zichzelf op te komen.

Kinderopvang voordelen: op ontdekkingstocht

Kinderen zijn enorm nieuwsgierig: ze zijn altijd op zoek naar nieuwe indrukken en ervaringen. Daarom is de kinderopvang goed voor de ontwikkeling: er gebeurt hier van alles. Je vergroot zo dus de wereld voor je kindje.

Stimulering van de ontwikkelgebieden

Waarom kinderopvang? Een andere reden die wordt genoemd, is de stimulering van de ontwikkelgebieden. Naast de sociale vaardigheden groeit je kind bijvoorbeeld in motoriek, creativiteit en denkkracht. De activiteiten die in de kinderopvang worden georganiseerd, zoals zingen en samen spelen, helpen hierbij.

Leestip! Voorlezen voor je kind op de leukste manier: dit zijn de 6 beste tips!

Groei in zelfstandigheid

Als je kind het gewend is om altijd thuis te zijn en in dezelfde omgeving te zijn samen met jou, is hij of zij volledig afhankelijk van jou. Door even van elkaar te zijn gescheiden met het wegbrengen naar de kinderopvang, groeit je kind in het zelfstandig zijn. Het doet misschien echt even pijn, maar dit is een belangrijke vaardigheid! Je kindje kan zo leren dat je later op de dag gewoon weer terugkomt, en dat hij of zij zich in de tussentijd ook veilig kan voelen in een andere omgeving.

Een ideale plek om te spelen en plezier te maken

De ruimte van de kinderopvang is op zo’n manier ingericht, dat er urenlang kan worden gespeeld en geravot! Dat is in huis toch ook wel wat anders: je hebt simpelweg minder verschillend speelgoed en wilt dat er wat wordt opgepast voor je mooie meubels. In de kinderopvang kunnen kinderen juist zorgeloos spelen, samen met de andere kindjes.

Meer tijd voor jezelf

Hoewel het in de eerste instantie om je kindje draait, dat geniet van de kinderopvang ontwikkeling, is een ander voordeel dat je meer tijd hebt voor jezelf. Je kunt zo bijvoorbeeld een extra dag werken: om die reden is de kinderopvang vaak ook een praktische oplossing. Het is er niet voor niets!

Professionele begeleiding in de kinderopvang

Kind wel of niet naar opvang? Vergeet ten slotte niet dat de medewerkers van de kinderopvang hierin zijn gespecialiseerd. Ze hebben een pedagogische achtergrond en weten wat ze moeten doen. Dit kan een geruststellende gedachte zijn als je bang bent om de verzorging uit handen te geven. Er wordt gehandeld volgens een doordacht pedagogisch plan, waar je kind veel aan heeft bij het opgroeien. Ook in de opvang krijgt je kind de aandacht die hij of zij nodig heeft en wordt er geluisterd naar de wensen, terwijl tegelijkertijd de ontwikkeling wordt gestimuleerd. Een ideale combinatie!

Lees ook: Hoe maak je iets moois van een kleine kinderkamer? 7 tips!

You Might Also Like