Interior Mama

Kidsproof interieur: welke woondecoratie kies je voor in huis?

Kidsproof interieur - welke woondecoratie kies je voor in huis

Als je kleine kinderen hebt, wil je natuurlijk dat je woning een veilige omgeving voor ze is. Dit heeft deels te maken met de inrichting in je huis: bepaalde meubels en decoratiestukken zijn nu eenmaal een stuk kindvriendelijker dan andere items. Hoe zorg je voor een kidsproof interieur? We delen onze tips.

Stevige materialen

Je kunt er vanuit gaan dat kinderen nieuwsgierig zijn. Ze willen de boel ontdekken, ze pakken alles vast en zijn niet bang. Zorg daarom voor stevige materialen in een kidsproof interieur. Deze items gaan niet zo gauw kapot: veilig voor je kind én prettig voor je styling. Anders blijf je bezig met nieuwe spullen in huis halen.

Geen glas

Glas is met name gevaarlijk in een woning waar kinderen wonen. Ze kunnen er immers lelijke wonden aan overhouden. In een kindvriendelijk interieur komt daarom geen glas voor. Ook al vind je zo’n glazen salontafel nog zo mooi: het is simpelweg niet aan te raden. Je kunt beter wachten totdat je kids wat ouder zijn. Ook glazen decoratie past niet in een kindvriendelijke woonkamer. Zet er dus geen vazen, beeldjes of ornamenten van glas neer.

Kidsproof interieur - welke woondecoratie kies je voor in huis

Geen scherpe randen

Naast glas zijn ook scherpe randen een boosdoener. Van hoekige punten aan een tafel tot plantenpotten met scherpe hoeken – loop de kamers na op eventuele gevaarlijke plekken. Kindvriendelijke meubels kennen bijvoorbeeld ronde afwerkingen of afgestompte hoeken, waar minder snel tegenaan wordt gestoten op pijnlijke wijze.

Geen spullen van waarde

Veiligheid staat voorop in een kindvriendelijk interieur. Daarnaast is de bescherming van je spullen van belang. Plaats in een kidsproof interieur liever geen spullen van waarde. Er is immers een reële kans dat er iets kapot kan gaan – dat risico kun je maar beter zo klein mogelijk houden. Je kinderen kunnen er ook niets aan doen dat ze op ontdekkingstocht gaan: dat hoort er nu eenmaal bij en is zelfs goed voor de ontwikkeling! Je kunt de spullen van waarde daarom beter wegzetten in plaats van je kids maar te blijven waarschuwen dat ze er uit de buurt moeten blijven. Op een later moment kun je de spullen waaraan je gehecht bent weer terug plaatsen.

Wandplanken op hoge hoogte

Wil je toch een paar bijzondere spullen van waarde of breekbare spullen in huis laten staan? Dan is het een idee om de decoratie op hoge hoogte te plaatsen: op wandplanken in je interieur! Wees er zeker van dat je kind er niet zomaar bij kan komen. Zo staat de boel redelijk veilig. Al wordt er misschien ook wel eens met een voetbal gespeeld in de woonkamer… Aan jou de keuze!

Verder lezen? 6 tips voor het inrichten van een kindvriendelijke tuin

You Might Also Like