Lifestyle

Leuke budget uitjes met een peuter en dreumes

Omdat ik wat meer leuke dingen wil doen buiten de deur met mijn meisjes op mijn vrije dag woensdag, was ik op zoek naar wat leuke uitjes die je gemakkelijk zelf kunt ondernemen, en die ook nog eens niet teveel kosten.

Ik vroeg een aantal ouders om hun bevindingen met mij te delen zodat ik daar een leuk artikel voor kon maken. Er zijn genoeg dingen die je zelf kunt doen met een peuter en dreumes.

 1. Kabouterpad wandeling, zelf hebben we deze met het hele gezin recent nog gedaan in het Amsterdamse bos. In de meeste bossen is er wel een kabouterpad aangelegd, je kunt dan bij de informatiekiosk een knapzak met kaboutermutsje kopen. De kosten liggen tussen de 5 en 10 euro voor een knapzakje. Meer over de kabouterpad wandeling lees je op de blog van MamaLouBlogt.
 2. Bibliotheek, deze staat al een enige tijd op mijn to-do list maar omdat het zo mooi weer was de afgelopen dagen vond ik het zonde om binnen te zijn in de bibliotheek. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen om je kindje wegwijs te maken in de bibliotheek, ze leren er zoveel van. En het kost niets! Behalve wanneer je een abonnement neemt op de bibliotheek, maar ik geloof dat dat voor kinderen gratis is. Dit idee vond ik op de blog van HuisjeVolLiefde.
 3. MonkeyTown, hier zijn we al vaak genoeg geweest met z’n 3tjes doordeweeks. Maar ook iets wat je eigenlijk alleen doet wanneer het niet zo warm is buiten of in de winter. Wij kiezen er meestal voor om dit op woensdagmorgen te doen, dan is het niet zo druk en kunnen Lizzie en Zoë lekker hun gang gaan zonder dat ze omver gelopen worden door 4 plussers. In bijna iedere regio is er wel een MonkeyTown of Ballorig te vinden.
 4. Kinderboerderij, niet echt mijn favoriete uitje vanwege de stank. Maar de kinderen vinden het leuk, helaas bij ons niet echt in de buurt, maar Google eens op een kinderboerderij uit jouw regio. Ook dit is makkelijk te doen met 2 kinderen.
 5. Speelbos, in veel bossen heb je ook een “speelbos” hier is een soort speeltuin opgezet waarbij kinderen lekker vies kunnen worden, ze kunnen spelen met zand, water en takken. Persoonlijk vind ik dit geen uitje om alleen als moeder met een peuter en dreumes te doen, maar leuk is het zeker wel. Dit idee vond ik op de blog van MaaikeSchrijftOp.
 6. Museum, een peuter begint al meer dingen te begrijpen, dan kun je ook naar een van de museums gaan die Nederland bezit. Niet allemaal zijn ze handig om te doen wanneer je alleen met 2 kinderen gaat, maar sommige kun je makkelijk doen wanneer er 1 kindje bijvoorbeeld nog in de buggy zit. Er zijn een heleboel museums te vinden in Nederland, op KidsEropUit vind je de 14 leukste museums voor peuters.
 7. Sprookjeswonderland, ook goed te doen wanneer er nog 1 kindje in de buggy zit. het Sprookjeswonderland in Enkhuizen. Wij zijn er zelf al 2 keer geweest, 1 keer toen ik nog zwanger was van Zoë en begin dit jaar met zijn 4en. Het blijft leuk om daar een bezoekje aan te brengen, wij zullen dat ook zeker nog eens gaan doen. Meer over het Sprookjeswonderland lees je op de blog van EenGoedVerhaal.
 8. Pluktuin, Lizzie zit in de fase dat ze graag bloemetjes wilt plukken. Overal waar ze bloemetjes ziet wilt ze dus bloemetjes plukken. Het verschil tussen een paddenstoel en bloemetje kent ze nog niet, althans de gevaren die sommige paddenstoelen met zich meebrengen nog niet. Door de blog ThuisBijStella werd ik erop geattendeerd dat je in Nederland ook op sommige locaties pluktuinen hebt, daar kunnen kinderen dan tegen betaling bloemen plukken en die in een vaas zetten. Super leuk idee, die ik zeker ga doen met de meisjes.
 9. Nijntje heeft vakantie, woon je in Maastricht? Dan kun je tot en met 14 oktober naar de Nijntje heeft vakantie voorstelling in Centre Céramique in Maastricht. Voor ons helaas te ver weg, maar zeker leuk als je in Limburg woont. Woon je ook niet in Limburg? Dan kun je altijd nog naar het Nijntje Museum gaan in Utrecht, dat is ook op zeker een aanrader. Meer over de voorstelling in Maastricht lees je op de blog van BregBlogt.
 10. Vliegtuig Spotten, we hebben dit zelf ook al 2 keer gedaan, maar werdt er door een andere blogger op geattendeerd. Het kost vrijwel niets, alleen wat brandstof. De tip kwam overigens van ThuisLeven.
 11. Eendjes voeren, het kost helemaal niets en je kunt het in iedere woonplaats doen. Ieder kind wordt blij van eendjes voeren.
 12. Stadsboerderij, sommige steden in Nederland hebben een stadsboerderij. Bijvoorbeeld in Delft heb je Boerderij Buytendelft. Deze tip kwam van Bloei.info
 13. Picknicken, zeg nou zelf kinderen vinden het veel leuker als ze zich kunnen herinneren wat ze op die vrije woensdagmiddag hebben gedaan. Smeer een paar broodjes en neem wat drinken mee, er is vast wel een park in de buurt waar je kunt gaan picknicken met de kinderen. Deze tip kwam van ThuisBlijfMama.
 14. Blotevoetenpad, deze kende ik persoonlijk nog niet. Het blotevoetenpad, via BlogPapa kwam ik in aanraking met dit idee. In ieder geval in Brabant bestaat het blotevoetenpad. Een blotevoetenpad is een natuurpad wat speciaal is aangelegd om jawel op blote voeten overheen te lopen. Het pad heeft continue een wisselende structuur, op het ene moment loop je op gras, en het andere moment op fijn zand of keien.
 15. Goedkoop naar pretparken en dierentuinen, zelf deed ik dit ook al voordat we kinderen kregen. Naar bijvoorbeeld het Dolfinarium met kaartjes die ik goedkoop had gewonnen via VakantieVeilingen. Deze tip kwam van GezinOpReis.
 16. Kaas- en klompenboerderij, dat ik daar zelf niet opgekomen ben. Ik woon tenslotte in Volendam. Leuk voor de kinderen Kaas en klompenboerderij in Katwoude, en daarna lekker doorrijden naar Volendam waar ook genoeg te beleven valt. Deze tip kwam van MamaBlogger, waar overigens nog veel meer tips te vinden zijn voor leuke budget uitjes.

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Arno
  12 juli 2018 at 12:27

  Wat een mooi overzicht! En leuk dat het blotevoetenpad er ook in opgenomen is, dank je!

Leave a Reply