Mama

Momtalk: waar je aan moet denken als je peuter een kleuter word

Het is bijna zover je peuter word bijna 4 jaar en dus een kleuter. Over 3 maanden wordt onze Lizzie 4 jaar en gaat zij naar de basisschool. Erg leuk natuurlijk allemaal, maar wil ik dit allemaal wel? Mijn kleine meisje is ineens zo snel groot, en dan moet ik ook nog eens zoveel zaken regelen. En wat je allemaal moet regelen deel ik graag met jullie!

Naar de basisschool

Naast de inschrijving bij de basisschool van jouw keuze, zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Zelf aankleden, bij sommige scholen krijg je een brief thuisgestuurd waarin staat dat jouw kleuter zichzelf moet kunnen aan en uitkleden. De juf heeft geen tijd om iedere kleuter te helpen, het is daarom handig als jouw kind dit zelf al kan of in ieder geval zoveel mogelijk.

Zindelijk, de meeste kinderen zijn al zindelijk als zij naar school gaan. Een ongelukje kan natuurlijk voorkomen. Lukt het echt niet om je kind zindelijk te krijgen voor hij of zij naar school gaat, overleg dit dan met de school.

Middagslaapje, bij ieder kind is dat verschillend. De een is al klaar met een middagslaapje kort nadat hij of zij 2 is geworden, en de ander slaapt op 4 jarige leeftijd nog steeds graag in de middag. Soms kun je in overleg met de school je kind af en toe een middag thuislaten.

Zonder knuffel, sommige kinderen zijn zo gehecht aan hun knuffel dat zij geen minuut zonder kunnen. Toch is dit niet handig, want niet op iedere school is het toegestaan dat een kind zijn of haar knuffel mee mag nemen. Informeer dit bij jouw school.

Gymkleding, iedere school hanteert gymles. In de kleuterklas hebben kinderen nog gymles in de school zelf. Later wordt dat gedaan in een grotere sporthal. Maar je kind heeft altijd gymkleding nodig, zoals gymschoenen, een korte broek en t-shirt.

Zwemles

De meeste kinderen die 4 zijn mogen ook op zwemles. Zelf doen wij dit als Lizzie 4,5 is omdat we haar eerst willen laten wennen op de basisschool. Maar schrijf je kleuter bijtijds in, want er kan nog wel eens een wachtlijst zijn.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply