Business

Online boekhouden

Online boekhouden

Aanvankelijk waren veel bedrijven nog huiverig, maar tegenwoordig gaan steeds meer ondernemers over op online boekhouden. Vroeger kocht je nog in de winkel een fysiek boekhoudpakket, dat je op cd-roms in een keurige doos meer naar huis kreeg. Je was vervolgens minimaal een dag bezig met de installatie ervan. De huidige generatie ondernemers is al gewend om gebruik te maken van onlinesoftware, en kiest dan ook steeds vaker voor online boekhouden.

Voordelen van onlineboekhouden

Een belangrijk voordeel is de flexibiliteit van online boekhouden. Vanaf elke computer met een internetverbinding kan worden gewerkt. Dat betekent niet alleen dat je dit ook vanuit thuis kunt doen, het is ook eenvoudig om met meerdere mensen tegelijk te werken. Bovendien kun je je accountant toestemming geven om mee te kijken. Dit scheelt hem tijd en jou geld. Hij kan eventueel sneller bijsturen, omdat hij altijd over de meest actuele gegevens beschikt. Daarnaast kunnen online boekhoudprogramma’s eenvoudig gekoppeld worden aan bijvoorbeeld je personeelsadministratie, internetbankieren, facturenstroom of je kassasysteem. Dit verlaagt de kans op fouten aanzienlijk. Tot slot wordt automatisch een back-up gemaakt en worden regelmatig updates uitgevoerd.

Nadelen van onlineboekhouden

Een van de nadelen van onlineboekhouden is dat je vaak vastzit aan een abonnement. Meestal betaal je voor offline boekhoudprogamma’s eenmalig een bedrag. Je gegevens zijn in tegenstelling tot wat sommigen denken, juist veiliger online in plaats van op je eigen server. De gegevens worden vaak op meerdere servers bewaard en versleuteld, waardoor ze niet zo snel verloren gaan. Door brand, diefstal, een computercrash of waterschade op de server of computer waarop je offline boekhoudprogramma staat, kun je alles kwijtraken. Een nadeel is dat je gegevens iets gevoeliger zijn voor hacking. Ten slotte moet je natuurlijk altijd een werkende internetverbinding hebben.

Welke mogelijkheden zijn er?

Ben je overtuigt van de voordelen van online boekhouden? Houd er dan rekening mee dat het programma eenvoudig gekoppeld kan worden met bijvoorbeeld je personeelsadministratie, voorraadadministratie, factuurbeheer of andere bedrijfssystemen. Betrek eventueel ook je accountant of toezichthouder in je beslissingsproces, zodat je zeker weet dat iedereen met hetzelfde systeem kan werken. Er zijn diverse vergelijkingssites die je helpen bij je keuzeproces.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply