Lifestyle

Gezin, werk, sociaal leven en sport: hoe stel je prioriteiten?

Gezin, werk, sociaal leven en sport: hoe stel je prioriteiten?

We hebben het druk. Ons gezin, onze baan, onze vrienden en onze workouts: er staat elke dag vaak weer een heleboel op de planning. Merk je dat dit chaos oplevert, en ben je op zoek naar structuur en overzicht? Dan is het zaak om prioriteiten te stellen. In deze blog lichten we toe: zó pak je het aan, prioriteiten stellen in je leven!

Per dag bepalen: wat komt op de eerste plek?

De belangrijkste kracht bij het stellen van prioriteiten, is het aangeven waar de aandacht voornamelijk naar uit moet gaan. Je kunt dit per dag bepalen. Zo staat in het weekend de tijd die je doorbrengt met je familie voorop, maar zijn er doordeweeks juist dagen waarop je je met name op je werk focust. Op je vrije doordeweekse dag wil je misschien wel tijd vrijmaken voor sporten. Door hier structuur in aan te brengen, krijg je dit alvast wat inzichtelijker. Zo is het bijvoorbeeld ook makkelijker om je werktaken ’s weekends uit het hoofd te zetten.

Prioriteiten bepalen: stop met multitasking

We denken vaak dat we er goed in zijn, maar in werkelijkheid is bijna niemand dat: multitasken! Nog even snel dat mailtje sturen terwijl je met een vriendin op het terras zit. Een belletje plegen terwijl je met je kind in de speeltuin bent. Probeer ermee te stoppen! Dit is ook onderdeel van prioriteiten stellen: focus je alleen op hetgeen waar je op dat moment mee bezig wilt zijn. De rest komt later wel weer – ook als het gaat om je werk. Daar mag je best streng in zijn.

Gezin, werk, sociaal leven en sport: hoe stel je prioriteiten?

Hoe prioriteiten stellen? Werk met een duidelijke planning

Hoe stel je prioriteiten? Het kan ook helpen om met een duidelijke planning te werken. Noteer bijvoorbeeld wat je binnen een dag of een week allemaal moet doen, en deel dit vervolgens in op je papieren of digitale agenda. Qua prioriteiten bepaal je hierbij: wat moet je als eerst afronden? Wat is minder essentieel en komt op een later moment? Maak een onderverdeling tussen de relevantie van je to do’s per dag. Hier kun je alle to do’s in meenemen: van uitjes met je gezin tot workouts, van werktaken tot momentjes voor jezelf.

Prioriteiten stellen in je leven: blijf realistisch

Tot slot is het bij het stellen van prioriteiten belangrijk om realistisch te blijven. Hoe goed en precies je planning ook in elkaar steekt, je moet er alsnog daadwerkelijk voldoende tijd voor hebben. Je kunt nu eenmaal niet alles gehaast doen in je leven – daar ga je op een gegeven moment tegenaan lopen. Prioriteiten stellen heeft daarom ook te maken met keuzes. Soms kun je simpelweg niet alles willen, maar moet je voldoening halen uit de dingen waar je wél tijd voor hebt!

Verder lezen: Hoe bewaar je de juiste balans tussen thuiswerken en wonen?

You Might Also Like