Business

Hoe maak je een sollicitatiegesprek tot een succes? 4x Tips en tricks!

Hoe maak je een sollicitatiegesprek tot een succes? 4x Tips en tricks!

Het is uiteraard een spannend moment: een sollicitatiegesprek! Misschien heb je wel een gesprek voor je nieuwe droombaan – dat wil je zo goed mogelijk aanpakken. Hoe maak je een sollicitatiegesprek tot een succes? We delen onze sollicitatiegesprek tips: lees gauw verder!

Tips sollicitatiegesprek: bereid je voor!

Het wordt vaak onderschat, wat enorm zonde is: de voorbereiding voor een sollicitatiegesprek. Hier valt juist veel ‘winst’ te behalen! Lees vooraf nog eens goed de functieomschrijving door, en bedenk op basis hiervan welke vragen je kunt verwachten. Ook wat betreft algemene vragen kun je je voorbereiden: zoek online op wat vaak gestelde sollicitatievragen zijn – en bedenk hier uiteraard alvast jouw antwoord op! Het is tevens goed om zelf een aantal vragen te stellen tijdens het gesprek, om interesse te tonen. Bereid ook deze vragen voor. Zo kom je zelfverzekerd over tijdens het gesprek, aangezien je snel antwoorden kunt geven en niet lang hoeft te twijfelen!

Sollicitatiegesprek tips: ontspanning vooraf

Je wilt voorkomen dat je enorm zenuwachtig oogt tijdens het gesprek. Probeer daarom vooraf zoveel mogelijk te ontspannen. Plan het liefst niets anders op de dag van het gesprek. Ga er op tijd naartoe, en pak nog een momentje van rust voordat je het gesprek in moet gaan. Haal nog een koffie to go bijvoorbeeld. Neem nog een keer door in je hoofd waar je allemaal aan moet denken, maar maak jezelf niet gek. Adem diep in en uit – en je bent er klaar voor!

Een net voorkomen zorgt voor een goed sollicitatiegesprek

Niet alleen de inhoud van het gesprek telt mee, maar ook alles daaromheen. Zorg daarom dat je er goed en netjes uitziet! Een eerste indruk is enorm belangrijk – vergeet dat niet in het straatje van sollicitatiegesprek tips. Trek nette en passende kleding aan. Steek je haar op. Je kunt optioneel zelfs een bril dragen (desnoods zonder sterkte), om intelligenter over te komen. Poets je tanden, draag subtiele make-up, controleer je kleding op vlekken en doe deodorant op. Zo ga je een goed sollicitatiegesprek in.

Zorgvuldig afscheid nemen: belangrijke afsluiting van een goede sollicitatie

Tijdens de binnenkomst ben je je waarschijnlijk enorm bewust van alles wat je doet. Dat is goed! Probeer dit ook te doen als je weer de deur uitstapt. Ren niet zo gauw als mogelijk de deur uit, maar zorg juist voor een rustig en doordacht afscheid. Benoem nog even netjes dat je blij bent met het gesprek, en dat je hoopt snel meer te horen. Zo is het totaalplaatje compleet van een goed sollicitatiegesprek!

You Might Also Like