Business Lifestyle

Heb je het gevoel dat je altijd tijd te kort komt? Zó zorg je voor een betere structuur en planning!

Heb je het gevoel dat je altijd tijd te kort komt? Zó zorg je voor een betere structuur en planning!

Je hebt dagelijks weer een heleboel dingen te doen. Van je werk tot je gezin, van je vrienden tot je sport – je moet je aandacht steeds maar weer zien te verdelen. Heb je hier moeite mee en loop je er vaak tegenaan dat je te weinig uren hebt in een dag? Een betere structuur in je leven kan je helpen. Zo kun je beter leren plannen, voor meer structuur aanbrengen in je leven. Met onze tips helpen we je op weg!

Begin de week met een planning

Beter plannen komt met name neer op duidelijk maken voor jezelf wat je per dag of week precies te doen hebt. Neem aan het begin van de week (of al op de zondag!) dan ook even de tijd om een planning op te stellen. Daar heb je gedurende de hele week profijt van! Schrijf alle taken op die je moet uitvoeren die week, en verdeel deze taken vervolgens onder per dag. Je kunt hierbij prioriteiten stellen: welke zaken zijn voor die week het belangrijkst, en wat is bijzaak? Gedurende de week hoef je alleen maar je agenda open te slaan, en je weet al direct wat je te doen staat.

Structuur in je leven: routine, routine, routine!

Het is misschien wat saai, maar het zorgt wel degelijk voor structuur in je leven: routines! Leer het jezelf aan om bepaalde dingen altijd op dezelfde manier te doen, zodat je er nog maar weinig aandacht in hoeft te stoppen, en het vrijwel op de automatische piloot gaat. Optimaliseer op die manier bijvoorbeeld de schoonmaakronde door je huis. Maar ook met bepaalde werktaken kun je kiezen voor routine. Dit zit ‘m tevens in het aanwijzen van vaste tijdstippen voor taken. Sta bijvoorbeeld dagelijks op hetzelfde tijdstip op. En ben je steeds afgeleid door mailtjes die binnenkomen? Probeer dan drie vaste mailmomenten in te plannen – in de vroege ochtend, voor de lunch en aan het eind van de dag – en zet verder je mailbox uit. Je hebt veel baat bij dit soort doordachte gewoontes!

Nee zeggen is belangrijk

Heb je net een duidelijke weekplanning voor jezelf opgesteld, gooit iemand roet in het eten door nog een extra taak op je bordje te gooien! Of het nu op je werk of binnen je gezin is: het is belangrijk om je grenzen aan te kunnen geven. Als jij ergens echt geen tijd voor hebt, mag je gewoon nee zeggen. Ook dit is een leerproces bij beter leren plannen en organiseren: goed bij je planning blijven.

Structuur aanbrengen in je leven: focus is belangrijk

We raken in ons bestaan al snel afgeleid. Er zijn immers verschillende zaken om aan te denken, wat maakt dat we de neiging hebben om te multitasken. Maar daar zijn we als mens eigenlijk helemaal niet goed in! Meer structuur in je leven heeft daarom ook te maken met het creëren van focus. Richt je op één taak per keer, en probeer hier in volle concentratie mee aan de slag te gaan. Probeer je gedachten over andere to do’s uit te schakelen. Leg bijvoorbeeld ook je telefoon weg, als dit helpt om afleiding te voorkomen. Het kost misschien wat moeite om deze aanpassingen te maken, maar als het lukt, zorgen ze absoluut voor meer structuur in je leven!

You Might Also Like