Lifestyle Mama

Hoe kun je een studie combineren met het moederschap?

Hoe kun je een studie combineren met het moederschap?

Het is een pittige opgave: studeren als moeder. Je moet echt flink doorbijten en de nodige discipline kunnen opbrengen. Maar vergeet niet: je doet het voor een doel – een kans op een betere toekomst bijvoorbeeld. Met onze tips voor studeren met een kind gaat het je lukken. Lees gauw verder!

Studeren met kind: deeltijd studie volgen

Denk na over het type studie dat je gaat volgen. Je kunt kiezen voor een voltijd opleiding als moeder, maar het is haalbaarder om aan een deeltijd studie te denken. Zo kun je het studeren en moeder zijn beter combineren. Stel jezelf dan ook geen onhaalbare doelen: dit maakt de kans alleen maar groter dat je afhaakt.

Thuisstudie volgen als studerende moeder

Een andere optie? Volg een thuisstudie! Let wel: hier heb je zeker de nodige discipline voor nodig. Je moet de energie en motivatie immers meer zelf opbrengen dan wanneer je je onder medestudenten bevindt. Ga daarom na wat er het best bij jou past. Een voordeel aan een thuisstudie als moeder is namelijk wel dat je meer flexibiliteit hebt. Je kunt studeren wanneer het jou uitkomt: of het nu ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat is.

Kinderopvang voor studerende moeders

Er zijn verschillende regelingen voor studerende moeders. Het is misschien even wat uitzoekwerk, maar we raden je wel aan om dit uit te pluizen. Denk aan kinderopvang voor studerende moeders. Ga na wat er financieel mogelijk is, en waar je misschien recht hebt op een potje. Het belangrijkste voordeel aan je kind naar de opvang brengen tijdens je studie, is dat je op die momenten echt geconcentreerd aan het werk kunt gaan.

Studeren en moeder zijn: hard werken én vrije tijd

Probeer als studerende moeder enerzijds hard te werken, en anderzijds ook hier en daar je vrije tijd te pakken. Aan dagen waarop je halfslachtig aan het werk gaat, heb je in verhouding niet veel. Je bent niet tevreden over wat je hebt afgerond, en je komt ook niet aan ontspanning toe. Werk daarom met een duidelijke planning. Ga in de ochtend bijvoorbeeld twee of drie uur achter elkaar in volledige concentratie aan het werk: rond zoveel mogelijk af in deze tijd. Daarna kun je weer aan een uurtje rust denken. Juist die afwisseling maakt de studietijd tot een succes.

Studeren als moeder: houd je toekomstbeeld voor ogen

Vergeet tot slot nooit het doel dat je voor ogen hebt als studerende moeder. Je bent misschien wel op weg naar je toekomstige droombaan. Ook laat je aan je kindje zien dat niets onmogelijk is: als je je er maar voor in durft te zetten! Uit dat gevoel kun je de kracht halen om door te zetten. Geloof in jezelf. You can do this!

Verder lezen: Is studeren als moeder zwaar?

You Might Also Like