Business Lifestyle

Studeren naast je baan of bedrijf

Het volgen van een studie naast je baan of eigen bedrijf is pittig. Dat is dan ook voor veel mensen een reden om het niet te doen. Helemaal niet wanneer je naast die baan ook nog een gezin hebt. Maar waarom zijn er dan toch mensen die het doen? En hoe krijgen zij dit voor elkaar?

Werken, studeren, tijd voor je gezin én een gezonde levensstijl onderhouden vraagt om voorbereiding en planning. De volgende vijf tips helpen je daarbij.

Tip 1: Stel doelen op en herinner jezelf eraan

Wat is het doel van de studie? Wat bereik je ermee? Waar zie je jezelf over vijf jaar staan door deze studie? Door je bezig te houden met dit soort vragen en echte doelen op te stellen zul je vanzelf je drijfveren ontdekken. Schrijft deze dan ook groot op en herinner jezelf er dagelijks weer aan. Waar doe je het voor? Nou hiervoor dus!

Tip 2: Wees kritisch bij het uitzoeken van een opleiding

Er zijn ontzettend veel opleidingen te vinden. Zowel fulltime als parttime. Een fulltime opleiding is niet zo handig met een baan, maar wellicht kan dit wel in combinatie met je bedrijf. Ligt er maar net aan wat voor bedrijf je hebt. Kijk naar het aanbod van deze studie. Is het studietempo flexibel? Zijn er vaste collegedagen? Is er online ondersteuning? Kun je de studie grotendeels thuis doen?

Maar kijk daarnaast ook naar reviews over deze opleidingen. Vraag ernaar in je omgeving. Er is vast wel iemand die iemand kent die de studie gedaan heeft. Hoe beviel dat?

Tip 3: Betrek je gezin, familie en vrienden erbij

Bespreek samen met je gezin, je familie en vrienden wat jouw plannen zijn. Laat hen weten dat je hierdoor minder tijd zult hebben en alle hulp kunt gebruiken. Spreek verwachtingen uit en maak duidelijke afspraken. Wanneer je een planning gaat maken zorg er dan ook voor dat er ruimte is voor je gezin. En houd je hier ook aan.

Tip 4: Maak een (realistische) planning

Wanneer je een goede planning maakt krijg je rust in je hoofd. En hiermee bedoel ik dus niet een globale planning wat je in welke maand gedaan wilt hebben. Maar echt een realistische tijdsplanning. Hoeveel tijd ben je aan de studie kwijt, verdeel dit over het aantal weken dat je ervoor hebt. Hoeveel tijd besteed je aan je bedrijf? Welke dagen zijn er beschikbaar? En zorg ervoor dat je uiteindelijk dus ook elke week een planning maakt.

Hang deze ook op in huis zodat je huisgenoten zien wat je planning is en zij er rekening mee kunnen houden. Evalueer je planning ook met regelmaat. Is het nog wel haalbaar?

Tip 5: Zet door en verbeter je discipline

De belangrijkste tip die ik je nog kan geven is: zet door. Blijf de vorige tips aan jezelf herhalen en ga ermee aan de slag. Merk je dat je discipline nog wel wat verbetering nodig heeft, ga hiermee dan aan de slag. Discipline maakt je succesvoller en gelukkiger. Je discipline verbeteren kan bijvoorbeeld door het wegnemen van verleidingen in je omgeving (denk aan je mobiel) en door regelmatig te eten. Las ook zeker kleine pauzes en beloningen in.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply