Mama

Terug in het ritme na de zomervakantie

In het zuiden van het land is de zomervakantie alweer bijna afgelopen. Op maandag 19 augustus starten de scholen weer en dus ook het ritme van de schooldagen. Voor mij als ondernemende moeder is dat ontzettend fijn, want dat ritme ontbrak er nog wel eens aan in de vakantie. En dat terwijl ritme er bij mij voor zorgt dat ik wat meer georganiseerd ben en beter om kan gaan met onverwachte dingen.

Maar hoe kom je terug in het ritme na de zomervakantie? Ga je gewoon van de een op de andere dag weer hop in het ritme van de school, het werk en andere ‘verplichtingen’? Of bereid jij je voor? In dit artikel geef ik je tips hoe je gemakkelijker terug komt in dat schoolritme. Ik beloof je, dit gaat makkelijker dan je misschien denkt!

1. Op tijd naar bed

Onze kinderen mochten tijdens de vakantie regelmatig opblijven. Sowieso in het buitenland op de camping werd het regelmatig een stuk later dan normaal. Maar ook thuis werd het al snel een uur of 9 in plaats van hun normale bedtijd om 7 uur. Dat kwam doordat we bijvoorbeeld uit eten gingen of langer in de tuin bleven zitten bij familie of vrienden.

Toch zijn we aan het begin van deze week alweer begonnen met de kinderen zoveel mogelijk op tijd naar bed te brengen. Op die manier kunnen we ze het beste voorbereiden op de schooldagen. Ook het uitslapen hebben we (niet altijd, maar soms) beperkt. Want er zit nogal een verschil tussen om 7 uur opstaan of om 9 uur. En we hebben nogal uitslapers in ons gezin. (behalve ik, ik ben altijd vroeg wakker).

2. Kind voorbereiden

Voordat school weer begint is het slim om je kind alvast voor te bereiden op het nieuwe ritme wat eraan komt. Vertel hoe een school dag er ook alweer uit ziet en/of maak een schema die je ergens neer kunt hangen. Zo help je jouw kind om weer overzicht te krijgen in wat er gaat gebeuren. Dat is niet alleen voor hen handig, maar ook voor jezelf.

3. Einde van de vakantie traditie

Wat wij ook altijd doen is op de laatste dag van de vakantie pannenkoeken eten. Dit is traditie geworden wat elke schoolvakantie weer terug komt. Ja zelfs in de kerstvakantie. We gaan dan echt naar een pannenkoekenrestaurant, al kiezen we wel telkens een andere uit.

4. Jezelf voorbereiden

En tot slot: vergeet jezelf niet. Bedenk je van te voren alvast of je alles wel in huis hebt voor de lunches van de kinderen. Of ze allemaal nog een rugzak hebben, of alle broodtrommels nog heel zijn en of de gymschoenen nog passen. Leg dit soort dingen dan ook alvast klaar of in ieder geval in het zicht. Op die manier loop je in ieder geval niet achter de feiten aan zodra school weer begint.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply