Business

Tips om een bedrijf te starten met een klein budget

Wil je een bedrijf beginnen, maar heb je slechts een klein budget? Dat kan zorgen voor beren op de weg. Maar met het juiste denkwerk en het maken van de juiste keuzes kun je die beren gewoon omzeilen. Het is natuurlijk verschillend per sector, maar in deze blog geven we handige tips voor een bedrijf starten zonder kapitaal.

Onderzoek doen

Een eigen zaak starten zonder kapitaal: er komt heel wat bij kijken. Je neemt immers een behoorlijk risico. En dat is stoer! Maar zorg er wel voor dat je niet zomaar in het diepe springt. Het is erg belangrijk om vooraf onderzoek te doen. Zijn de plannen die je hebt rendabel? Is de branche waarin je wilt beginnen winstgevend? Ben je onderscheidend genoeg om jezelf snel op de kaart te zetten? Wees zo zeker mogelijk van je zaak, voordat je je eigen bedrijf zonder geld start. Doe bijvoorbeeld doelgroeponderzoek.

Tips om een bedrijf te starten met een klein budget

Meerdere inkomstenbronnen

Bij een eigen bedrijf starten zonder geld is het meestal een te groot risico om meteen volledig in te zetten op de mogelijke inkomsten. Zeker als je personeel of een gezin moet onderhouden. Zorg daarom, zeker in de beginperiode, voor meerdere inkomstenbronnen. Misschien houdt dit in dat je voorlopig nog in loondienst moet blijven werken, naast de opbouw van je bedrijf. Maar wees je ervan bewust: zekerheid is belangrijk.

DIY: zoveel mogelijk zelf doen

Een website bouwen, een logo ontwikkelen, mails beantwoorden, belletjes plegen, de administratie bijhouden: er komt een heleboel kijken bij een bedrijf beginnen. Wees je hier bewust van! En als je niet het budget hebt om dit uit te besteden, doe je dit gewoon zelf. In ieder geval in de eerste periode. Iets om je op voor te bereiden, om kennis over op te doen en om tijd voor in te plannen.

Lees ook: Thuis het overzicht over je werktaken behouden

Huren en lenen

Voor bepaalde ondernemingen heb je allerlei spullen nodig. Als je daar geen budget voor hebt, hoeft dit niet meteen onmogelijk te zijn. We nemen als voorbeeld een fotograaf die kiest voor zelfstandig beginnen zonder kapitaal. Het is enorm prijzig om meteen alle benodigde gear aan te schaffen. Een camera, lenzen, belichting, software zoals bewerkingsprogramma’s – bij elkaar opgeteld lopen de kosten al gauw op. Gelukkig kun je tegenwoordig veel spullen huren: zeker in het begin een handige keuze. Dit is ook meteen een ideale manier om apparatuur te testen. En wie weet heb je kennissen die in dezelfde branche werken. Dan is lenen mogelijk zelfs een optie – nóg voordeliger.

Een eigen zaak starten zonder kapitaal: lees onze handige tips

Zet in op de online wereld

Ten slotte: met een onderneming starten zonder geld heb je baat bij de online wereld. Maak daar dan ook gebruik van! Een website maken, adverteren op social media: het hoeft niet enorm op te lopen in de kosten. In verhouding zijn deze zaken namelijk relatief goedkoop, zeker als je ze bijvoorbeeld vergelijkt met offline marketing. Zet in op online zichtbaarheid als ondernemer. En wil je bijvoorbeeld een eigen winkel zonder geld beginnen? Dan is het misschien een betere optie om eerst een online winkel te openen – zeker als je de huur nog niet direct kunt betalen. Begin sowieso met een eigen bedrijf starten vanuit huis zonder geld, daar bespaar je al gauw geld mee. Eerst een thuiskantoor inrichten; een optionele werkruimte buitenshuis komt later wel! Kortom: eerst kiezen voor zekerheid kan je uiteindelijk juist meer opbrengen.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply