Interior Lifestyle Mama

Tips om geld te besparen voor je gezin

In een gezin zijn er soms best wat uitgaves die gedaan moeten worden. En dat betekent dan ook dat je verstandig met geld om moet gaan, om aan alle wensen tegemoet te kunnen komen. Dat klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan… Toch kom je gelukkig een heel eind met onze handige tips!

Houd uitgaves bij

Het is al gauw het geval dat je niet meer goed kunt bijhouden waar die uitgaves nu eigenlijk precies heen gaan. Vaste lasten, kleding, eten en drinken, uitjes – noem het maar. Je bent het overzicht kwijt voor je het weet. En dat maakt besparen alleen maar lastiger. Hoe geld besparen als gezin? Het bijhouden van uitgaves draagt hier grotendeels aan bij!

Als je namelijk beter weet waar het geld naartoe gaat, weet je ook beter waar je wel of juist niet op kunt besparen. Zo ga je bewustere keuzes maken – en dat is vaak precies wat nodig is in het rijtje van tips om geld te besparen. Maak bijvoorbeeld een Excel-schema dat je van tijd tot tijd invult, met een maandelijks overzicht. Het klinkt misschien overbodig, maar kan juist echt inzicht bieden.

Tips om geld te besparen voor je gezin

Stel regels op voor jezelf

Grote kans dat je als vrouw in het huishouden moeite hebt met het beperken van de kosten die jij zelf maakt. En dat begrijpen we maar al te goed. Die mooie schoenen, die leuke kledingstukken in de sale, dat gezellige etentje met vriendinnen in de stad waar iets te veel glazen wijn bij kwamen kijken… Ook hierbij geldt dat de uitgaves soms al snel kunnen stijgen.

Daarom is dit ook een belangrijke onder de geld besparen tips: leg jezelf bepaalde regels op. Soms moet je gewoon even streng zijn – en ook daar raak je op een gegeven moment weer aan gewend. Koop bijvoorbeeld maximaal één nieuw kledingstuk per maand. Of ga besparen op boodschappen voor persoonlijk gebruik, zoals cosmetica.

Koop niet alles nieuw

We hebben nog een tip om geld te besparen als het gaat om nieuwe aankopen: koop niet alles nieuw. Dat is namelijk heus niet altijd nodig, bijvoorbeeld als het gaat om spullen voor je interieur of kleding.

Er zijn vaak een heleboel spullen tweedehands te vinden, voor een prijs die een stuk zachter is. Zeker als je een groot gezin hebt, is het het waard om daarnaar te kijken. Word een goede Marktplaats-speurder – en zo vind je mooie spullen voor een prikkie of misschien zelfs gratis.

Hoe geld besparen? Maak verschillende spaarpotjes voor je gezin

Maak verschillende spaarpotjes

Hoe geld besparen? Je maakt het jezelf ook makkelijker door duidelijk te maken waarvóór je spaart. Zo maak je het namelijk iets om naar uit te kijken en voelt het niet alsof het voor ‘niets’ is. Denk er maar eens over na: is het leuker om het bespaarde geld gewoon op één berg te gooien, of om specifiek te sparen voor een toffe vakantie of een nieuwe auto?

Door de doelen van het geld besparen in het huishouden concreter te maken, wordt het zelfs leuk om hier bewust mee bezig te zijn. En zo is dat sparen niet langer een ‘moetje’, maar wordt het misschien zelfs nog eens gemakkelijk! Wie had dat gedacht.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply