Lifestyle

Tips voor het schoonmaken van een strijkijzer

schoonmaken strijkijzer

Strijken is niet mijn favoriete huishoudelijke taak. Ik geef het meteen toe. Maar ondanks dat ik het niet graag doe, moet het natuurlijk wel gebeuren. Net zoals het schoonmaken van een strijkijzer. Want dat is iets wat veel mensen nog wel eens vergeten. Waardoor ze om het jaar een nieuwe strijkijzer moeten kopen. Zonde. Want het schoonmaken van een strijkijzer hoeft niet veel tijd te kosten.

Het moet echter wel gebeuren.

De onderkant van je strijkijzer

Vooral de onderkant van je strijkijzer wordt nogal snel vies. Dat kan komen door het te heet strijken van synthetische stoffen, het gebruik van stijfsel, het gebruiken van kalkhoudend water of door het per ongeluk strijken van een opdruk.

Gelukkig zijn er ook manieren om deze onderkant schoon te maken. Hiervoor heb je alleen maar schoonmaakazijn nodig en een schone doek. Je drenkt de schone doek in de schoonmaakazijn en zet het strijkijzer een half uurtje op deze doek. Na een half uur kun je het losgeweekte vuil met een vochtige doek verwijderen.

Je strijkijzer ontkalken

Als het gaat om kalk en strijkijzers dan kun je beter voorkomen dan genezen. Gelukkig is het water in Nederland op de meeste plaatsen niet erg hard. Maar woon je in een gebied met een hogere waterhardheid dan is het slim om gedestilleerd water te gebruiken. Dit zorgt voor een vertraging van kalkvorming in je stoomstrijkijzer en je voorkomt hiermee ook bruine vlekken op je strijkgoed.

Ondanks het ‘zachte’ water is het toch goed om je apparaat zo af en toe te ontkalken. Lees hiervoor eerst de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Want er zijn soms strijkijzers met speciale onderdelen die niet behandeld mogen worden met azijn.

Zijn er geen speciale onderdelen dan kun je een kopje water met een kopje azijn mengen en deze in je stoomstrijkijzer gieten. Wanneer je het apparaat verwarmt en een aantal keer op de stoomknop gedrukt hebt kun je het apparaat weer uitzetten. Na een uur van inwerken leeg je de strijkijzer en spoelt hem een aantal keer na met schoon water.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply