Kinderen kunnen er enorm van genieten als ze worden voorgelezen! Of het nu voor het slapengaan is of gewoon ’s ochtends of overdag – dat maakt eigenlijk weinig uit. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je echt je best doet bij het voorlezen: dat maakt het des te leuker. Hoe je dat aanpakt? Ontdek onze voorlezen tips!
Voorlezen aan je kind: neem er echt de tijd voor
Een belangrijke tip voor voorlezen is dat je er echt de tijd voor moet nemen. Je kind heeft het namelijk direct door als jij gehaast zit te lezen. Dat haalt het stukje plezier al snel weg. En eerlijk is eerlijk: zo erg is het waarschijnlijk niet als je even tien minuutjes langer nodig hebt om het verhaal af te maken.
Laat je kind ook meedoen bij het voorlezen
Je hebt er vast al eens van gehoord: interactief voorlezen! Tips hiervoor betreffen het laten meedoen van je kinderen. Ook als ze nog klein zijn: je kunt hier al vroeg mee beginnen. Bij voorlezen aan kleuters kun je bijvoorbeeld je kind iets laten aanwijzen. Kan hij of zij zelf al een beetje lezen? Probeer dan iets voor te laten lezen door je kind.
Leef je in: gebruik stemmetjes!
Om het voorlezen aan je kind echt levendig te maken, is het belangrijk om verschillende stemmetjes te gebruiken. Dat voelt misschien een beetje awkward voor jou, maar voor je kind is dat helemaal niet zo! Sterker nog, het maakt het voorlezen veel interessanter dan wanneer je vrijwel monotoon de voordracht doet. Bedenk leuke stemmetjes voor de personages in de boeken en durf dit gewoon lekker overdreven uit te voeren!
Check ook: Welke leuke dingen kun je binnenshuis met je kinderen doen? 18 tips!
Beeld uit bij voorlezen voor kinderen
Naast de stemmetjes kun je er ook voor kiezen om uit te beelden tijdens het voorlezen. Zeker als je kindje nog klein is, doe je hier goed aan. Nog niet alle woorden zullen immers worden begrepen, wat het uitbeelden van toegevoegde waarde maakt!
Kind voorlezen: meerdere keren hetzelfde boek lezen
Hoewel het voor jou misschien wat saai is, is het voor je kids wel belangrijk: lees meerdere keren voor uit hetzelfde boek. Dit zorgt namelijk voor herkenning, wat voor het kind leuk is bij het leesmoment. Natuurlijk hoef je heus niet eindeloos hetzelfde boek erbij te pakken, maar doe dit toch zeker wel regelmatig.
Laat je kind het boek uitkiezen
Als je er niet zeker van bent of je kind een bepaald boek leuk vindt, kun je hem of haar zelf een boek laten uitkiezen. Ook bij voorlezen aan een klein kind is dat al snel genoeg een optie: je kind kan prima aanwijzen wat hij of zij het liefst wil horen. Ook dat maakt het voorlezen weer interactief – en daarmee extra leuk!
Meer tips? 4x handige tips om je kinderen te motiveren om op te staan uit bed