Als ouder wil je er natuurlijk voor je kinderen zijn. En aangezien huiswerk maken een belangrijk onderdeel in hun leven vormt, is het ook zaak om hierbij te ondersteunen. Maar dat kan soms nog best een lastige opgave zijn. Hoe pak je het op een verstandige manier aan, waarbij het voor allebei fijn is om samen aan de slag te gaan? Lees onze tips!
Wees betrokken, maar niet opdringerig
Laten we dit voorop stellen: vaak kunnen kinderen prima zelf aan de slag gaan met hun huiswerk. Het is dan ook belangrijk om niet te opdringerig te zijn met de hulp die je aanbiedt. Dan wordt dit namelijk alleen maar irritant! En dat wil je natuurlijk liever voorkomen. Laat je kids het bijvoorbeeld eerst zelfstandig maken – dat is ook gewoon een wijze les voor ze. Die zelfstandigheid is belangrijk om te ontwikkelen!
Daarentegen is het ook niet fijn als je helemaal geen betrokkenheid toont bij het huiswerk. Met huiswerk helpen doe je dus eigenlijk op subtiele wijze – je hoeft er niet steeds maar bij te gaan zitten. Probeer bijvoorbeeld met je kind af te stemmen wanneer of bij welk vak hij of zij ondersteuning nodig heeft, en laat hem of haar dat zelf aangeven. Zo voelt je kind zich serieus genomen. Lukt dat niet? Neem dan een actievere rol aan, maar wees je ervan bewust dat je niet te controlerend over moet komen. Jij hebt immers een ondersteunende rol, je hoeft dat huiswerk niet zelf te maken.
Zorg voor het overzicht
Waar het kind met huiswerk maken vaak moeite mee heeft? Het houden van het overzicht en het zorgen voor een duidelijke planning. Het kan voor je kids al gauw te veel lijken, zeker als er voor verschillende vakken veel huiswerk wordt opgegeven. Dat is ook iets waar je bij kunt ondersteunen: bekijk samen de planning en agenda, en zorg voor duidelijkheid in het hoofd van je kind. Bijvoorbeeld door aan te geven met welk vak het verstandig is om te beginnen.
Zo is dit voor hem of haar in ieder geval alvast een zorg minder, en blijft er dus meer tijd over om juist echt met het huiswerk bezig te zijn. Grote kans dat je kind je hier al gauw dankbaar voor is, terwijl inhoudelijke bemoeienis juist sneller tot ergernis kan zorgen. Je kunt dus op meerdere manieren helpen bij huiswerk – juist ook met de randzaken.
Leestip: Hoe krijg je meer focus? Belangrijke tips!
Je kind motiveren voor huiswerk
‘Mijn kind wil geen huiswerk maken’: als dit bij jou het geval is, kun je al gauw met de handen in het haar zitten. Het kan soms erg lastig zijn om kinderen te motiveren om aan de slag te gaan, zonder meteen boos of streng te moeten doen. Mogelijk helpt het om je kind op een positieve manier te motiveren, door het huiswerk leuker te maken.
Hoe je dat aanpakt? Het helpt om de stof als het ware tot leven te wekken. Huiswerk is vaak saai en schools – hoe kun je helpen met huiswerk door dat suffe randje er vanaf te halen? Probeer het huiswerk persoonlijker en toekomstgerichter te maken, bijvoorbeeld door anekdotes uit jouw leven, baan of bedrijf te betrekken, relevant aan het huiswerk. Dat vergt wat creativiteit, maar maakt het een stuk behapbaarder voor je kind. Schoolwerk is immers bedoeld als voorbereiding op het werkende leven: dat kan motiverend zijn!
Belonen is belangrijk
Het belonen van je kind is heel belangrijk, bijvoorbeeld als het huiswerk ruim op tijd af is of als er goede resultaten op school worden behaald. Helaas lijken we dit soms te vergeten en richten we ons voornamelijk op het negatieve, door te straffen als deze gewenste resultaten niet worden behaald. Maar draai dit juist ook om en laat echt merken dat je trots bent als het wél lukt!
Dat zal namelijk zeker helpen om je kind te motiveren, naast de tips die we in bovenstaande alinea’s al bespraken. Huiswerk voor kinderen moet nu eenmaal gebeuren en zo kun je er dus maar beter het beste van proberen te maken.