Business Lifestyle

8 handige tips om uitstelgedrag te voorkomen

Het kan je echt in de weg zitten bij je werkdagen: uitstelgedrag. Vervelend! Hoe kun je je dagen productiever maken? We delen onze tips: zó kun je uitstelgedrag voorkomen.

Leg je telefoon weg bij uitstelgedrag

De berichten die je ontvangt op je telefoon gaan soms de hele dag door. Een groepsgesprek op WhatsApp hier, een nieuwe like op Instagram daar. Zeker als je geen zin hebt om te werken, ben je zomaar weer eens een uur lang op je sociale media kanalen te vinden. Zonder dat je het in de gaten hebt. Leg die telefoon weg of zet ‘m uit! Zo kun je ongestoord aan de slag gaan.

Af en toe je mailbox checken

Naast de telefoon, is ook de mailbox een grote stoorzender tijdens de werkdag. Als je tijdens een moment van concentratie een mailtje krijgt, kan je weer minutenlang afgeleid zijn – en dat is niet de bedoeling! De tip? Zet je mailbox het grootste deel van de dag uit of op ‘niet storen’. Check ‘m bijvoorbeeld alleen aan het begin, halverwege of aan het eind van je werkdag.

8 handige tips om uitstelgedrag te voorkomen

Een duidelijke planning maken

Uitstelgedrag ontstaat vaak als het onduidelijk is welke taken je moet uitvoeren. Daarom is dé tip voor uitstelgedrag voorkomen: maak een duidelijke planning. Het kost misschien wat tijd, maar je krijgt er ook tijd voor terug. Door dit jezelf aan te leren, ga je veel efficiënter aan het werk!

Leestip: Thuis het overzicht over je werktaken behouden

Geen grote taak, maar kleine taakjes

Wat ook helpt om uitstelgedrag te voorkomen met het oog op je planning: zorg dat die planning is opgedeeld in kleine, behapbare stukjes. Zo kun je per taak inschatten wat je precies moet doen en hoeveel tijd hierin gaat zitten. En dat is soms precies wat nodig is om je te motiveren!

Een vaste routine vinden

Als je een vaste routine vindt, kun je uitstelgedrag voorkomen. Zo weet je namelijk precies waar je aan toe bent – en kun je meteen aan de slag. Zo vindt de een het fijn om de dag met de kortste taken te beginnen, zodat die meteen kunnen worden afgestreept. De ander kiest er juist voor om te beginnen met de moeilijkste taken. Bepaal wat voor jou het best werkt!

Beloning is belangrijk om uitstelgedrag te voorkomen

Als het moeilijk is om je voor een taak te motiveren, is soms de enige manier om hier een beloning tegenover te stellen. Zeker bij extreem uitstelgedrag. Wat dit kan zijn? Er is veel om aan te denken! Neem na het afronden van die vervelende taak een lekkere kop thee of een snack, bekijk een YouTube-filmpje of maak een wandeling – het is net wat jij fijn vindt.

Uitstelgedrag voorkomen: zo pak je het slim aan

Pauze is belangrijk bij tips tegen uitstelgedrag

Hoewel je misschien denkt dat je altijd hard moet doorwerken, is pauze juist ook belangrijk! Waarom uitstelgedrag? Het kan demotiverend werken als je helemaal geen leuk vooruitzicht hebt. Plan daarom ook rustmomenten in, zoals een lange lunchpauze waar je naar uit kunt kijken. Niemand is er goed in om de hele dag oneindig door te werken!

Bedenk waar je het voor doet

Soms is het goed om even uit te zoomen bij uitstelgedrag. Wat staat er tegenover als je je werk afrondt? Misschien kun je dan wel trots op jezelf zijn dat je een belangrijke deadline hebt gehaald. Of kun je zelfs een uurtje eerder stoppen met je werkdag als je die taak snel afrondt. Bedenk waar je het voor doet!

Meer lezen! Je dag productief beginnen? 6 tips voor het juiste ochtendritueel!

You Might Also Like